Simonsen ble i Borgarting lagmannsrett tirsdag dømt til å betale saksomkostninger til Hagen, Solveig Horne og sentralstyret i Fremskrittspartiet på 520.851 kroner.

Saken gjaldt krav om oppreisning for ærekrenkelser og brudd på privatlivets fred. Simonsen ville også at eksklusjonsvedtaket fra Frp skulle kjennes ugyldig.

– Dette er en dårlig blåkopi av tingrettens dom og ikke en rettsstat verdig. Her aksepterer man at et enkeltmenneske tråkkes ned rått og brutalt til tross for at retten kom til at det ikke var dekning for beskyldningene. Rettslig sett er det helt galt at Simonsen må tåle dette, sier Jan Simonsens advokat, Per Danielsen, til NTB.

Danielsen sier saken vil bli anket og at han er misfornøyd med at den ikke gikk direkte fra tingretten til Høyesterett. Høyesteretts kjæremålsutvalg avslo søknaden om å bringe saken direkte inn for Høyesterett 28. juli 2004. Lagmannsretten opprettholdt dommen fra tingretten, men har plusset på saksomkostningene som Simonsen må betale. I tingretten ble han dømt til å betale 456.699 kroner som skal dekke motpartens saksomkostninger.

Rikets tilstand

Foranledningen til injuriesaken går fem år tilbake. Simonsen ble ekskludert fra Fremskrittspartiet høsten 2001. Bakgrunnen for eksklusjonen var at det i «Enka-programmet» i Rikets tilstand på TV 2 kom fram at Simonsen angivelig skulle ha hjulpet innehaveren av homsestedet Enka med å skaffe skjenkebevilling mot å få servert gratis øl.

Privatliv

Dette utløste debatten om Simonsens privatliv, som Carl I. Hagen blant annet kalte «forkastelig og uakseptabelt for en stortingsrepresentant». Hagen sa også at «han setter sine kolleger i dyp forlegenhet og jeg kan bare beklage hans livsførsel».

Dagen etter programmet sa Frp-lederen i Rogaland, Solveig Horne, at Simonsen burde ekskluderes, og at han hadde misbrukt sin stilling.