Det burde de ikke gjøre, viser en ny norsk studie.Det er senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole som har utført studien, som onsdag ble publisert i det prestisjetunge amerikanske medisinske tidsskriftet JAMA (The Journal of the American Medical Association).

Funnene fra studien viser at hele 60 prosent av alle registrerte hodeskader i alpinbakken kunne vært unngått om vedkommende hadde brukt hjelm. Andre funn fra studien viser at kun 13 prosent av alpinistene og snøbrettkjørerne over 20 år brukte hjelm. I gruppen 13 til 20 år brukte 20 prosent hjelm i bakken.

– At flertallet av ungdommer og voksne ikke bruker hjelm, viser at en holdningsendring må til. De yngste har størst risiko for å få hodeskader, i tillegg til at det blant nybegynnere er dobbelt så stor sannsynlighet for skader enn blant mer erfarne kjørere. Derfor er det viktig med rollemodeller, sier professor og seksjonsleder Roald Bahr ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole i en pressemelding.

Forskerne har registrert 3.277 skadde alpinister og snøbrettkjørere ved åtte større alpintrekk i Norge i løpet av vinteren 2002. Omtrent en av seks hadde en eller annen form for hodeskade. Disse ble sammenlignet med 2.992 tilfeldig utvalgte personer på vei inn i anlegget. På denne måten kunne studien blant annet vise i hvor stor grad hjelmbruk faktisk forebygger skader mot hodet i alpinbakken.