KRISTIANSAND: I går vitnet foreldrene mot sin eneste sønn, som er tiltalt for vold, trusler og omfattende brudd på besøksforbudet til sine foreldre. Han vil ha kontakt og smertestillende piller.

— Han har jo ingen andre enn oss. Det må skje noe, sier faren stille.

Tre meter bortenfor sitter hans 39 år gamle sønn på tiltalebenken i sal 1 i Kristiansand tingrett. De veksler korte blikk. Det er tydeligvis vanskelig å høre på far. Det er vanskelig å fortelle. Noe som var en familiehemmelighet er blitt så ille at hele samfunnet får del i det.

8. oktober i fjor sønnen slo seg inn i foreldrenes hus og angrep faren, først med glasskår, deretter med ljå. Faren fikk kastet seg unna, men måtte sy seks sting etter episoden. Samme dag truet sønnen faren på livet.

Tre dager senere ringte 39-åringen til politiets operasjonssentral og fortalte at «jeg kommer til å drepe min far i dag».

Etter seks uker i varetekt tiltok truslene og besøkene igjen fra like før jul.

Fra januar til mars ringte han foreldrene opptil 51 ganger daglig og oppsøkte dem.

16. mars ble han fengslet for fire nye uker. Etter løslatelse 16. april bar det rett tilbake til foreldrene. Faren måtte betale 600 kroner til drosjesjåføren. Sønnen utagerte igjen.

Sammenbrudd

20 år er gått siden mannen fikk sammenbrudd i militæret. Han fikk diagnosen schizofreni og ble senere uføretrygdet. Gjennom årene har han blitt sykere, og bruken av rusmidler har økt. I perioder har han brukt alle mulige rusmidler.

— Han hører ikke hjemme i rusomsorgen fordi han er for syk, sier foreldrene. Men i psykiatrien blir han avvist på grunn av rus. Han faller mellom alle stoler, sier moren.

Hun vender seg mot dommeren, men sønnen avbryter stadig vekk. Han ønsker ikke hjelp fra psykiatrien. Han har vært innlagt i perioder når han har vært psykotisk.

- Jeg klarer meg

  • Jeg føler at han ikke er skikkelig utredet, sier moren.

— He, jeg visste du ville si det, avbryter sønnen.

— Ja, men det er ikke fordi jeg ikke er glad i deg, det vet du.

— Han har ikke fått skikkelig tilbud fra hjelpeapparatet. Men han vil jo ikke, han får panikkangst, slik vi oppfatter det

Kommunen sier mannen har et behandlingstilbud, men ingen kan tvinge ham. For å beskytte seg tvinger situasjonen foreldrene til å vitne mot sønnen sin, og føre ham til en fengselsstraff de ikke ønsker. Som moren sier når dommeren til slutt spør om hun har mer å si:

— Fengsel er ikke det rette plassen for NN (sønnens navn). Du må bære over med meg, men du har ikke sykdomsinnsikt.

— Men de mishandler meg. Du trodde det ikke. Tror du at jeg lyver? sier sønnen.

Psykiatrisk sakkyndige konkluderer med at mannen ikke er psykotisk, og ikke var det i gjerningsøyeblikket. Han er strafferettslig tilregnelig. Men han har en alvorlig, psykisk lidelse og mangler realistiske vurderinger av sine omgivelser.

39-åringen er nå varetektsfengslet fram til 16. mai.