FLEKKEFJORD: — Like viktig som pengene, er den anerkjennelsen prisen er med på å gi Flekkefjordbanen. Det er ikke mange årene siden både lokalpolitikere og kommuneadministrasjon snakket om å grave opp skinner og sviller for å lage sykkelsti og næringstomter på baneområdet, sier Carl Fredrik Horjen.

Lederen av venneforeningen med 100 medlemmer mottok i går en sjekk på 25.000 kroner, en statuett og mange godord fra lokalbankens styreformann Thore Rafoss. Det er ikke mer enn to år siden samme forening fikk kommunens kulturpris.

Flekkefjordbanens venner har 20 dresiner som de for en rimelig penge leier ut til skoleklasser, turister, foreninger og bedrifter. Til nå i år har 2000 personer i alle aldre prøvd å sykle langs den 17 kilometer lange nedlagte banen mellom Sira stasjon og Flekkefjord sentrum.

— Flottere naturopplevelse enn den en kan oppleve på dresinene på Flekkefjordbanen skal en lete lenge etter. Alle tunnelene gjør turen ekstra spennende for både små og store, sier Carl Fredrik Horjen.

Mottoet til Flekkefjordbanens venner er: «Kulturvern gjennom aktiv bruk.»

Venneforeningen har i dag ingen faste lokaler. Flekkefjordbanens venner ønsker å leie det vernede godshuset på Flekkefjord stasjon, men ønsket er så langt ikke gått i oppfyllelse.

Flekkefjordbanens venner har en drøm om at noen igjen en gang skal drive med togkjøring på banen, men enn så lenge vil det være dresinene som dominerer.

Det var ved utgangen av 1990 det siste toget eller «skinnebussen» gikk i ordinær rute på sidesporet til Sørlandsbanen.

torbjorn.witzoe@fvn.no