KRISTIANSAND: — Jeg har selv sett ringvirkningene av seksuelle overgrep i mitt arbeid med psykisk helse. Angst og isolasjon, rusmisbruk og depresjon er noen av dem.

— Hvem som klarer seg bra og hvem som blir nedbrutt av sin smertefulle livserfaring kan virke svært tilfeldig, avhengig av om man blir sett, fanget opp og gitt en mulighet til bearbeidelse. Vi må ikke godta denne tilfeldigheten.

Det sa kronprinsesse Mette-Marit fra talerstolen på Hotel Caledonien onsdag formiddag.

Kronprinsessen var spesielt invitert da Landsforeningen for støttesentre mot incest og seksuelle overgrep startet opp i Kristiansand onsdag. Et hundretalls deltakere, blant dem ansatte ved støttesentrene, samarbeidspartnere, brukere av ulike organisasjoner samt representanter fra kommuner på Agder, var til stede for å markere at det i år er 20 år siden Norge fikk sitt første incestsenter.

Det vonde har fått et ansikt

— Noe av det viktigste som har skjedd siden det første støttesenteret ble etablert i Oslo i 1986, er kanskje at incest er hentet ut av skammens usynlighet og fått dagslys. Som kjent sprekker troll i dagslys. Det vonde og unevnelige har fått ansikt og språk, så det kan bearbeidet og bekjempes, forbygges og fordrives, sa kronprinsessen i sin åpningstale.

Må ikke tie

— Vi har et felles samfunnsansvar for å forebygge seksuelle overgrep og incest. Det ansvaret kan vi blant annet ta gjennom tydelige holdninger. Vi må tydeliggjøre at et overgrep aldri er den utsattes skyld, og vi må lære barna våre at det aldri er riktig å tie stille dersom noe vondt blir gjort mot dem, sa Mette-Marit.

Viktig ordvalg

Kronprinsessen understreket viktigheten av å velge ordene med omhu når man snakker om seksuelle overgrep. Hun foretrekker for eksempel "incestutsatt" fremfor "incestoffer".

— Det er en språklig nyanse som innebærer en stor forskjell: Det å skape seg et liv på tross av alt det ødelagte krever enorm styrke og kampvilje, sa hun.

Rosende ord

Samtidig gav hun all honør til dem som jobber med å forebygge seksulle overgrep i Norge.

— Dere som utrettelig har arbeidet i feltet disse årene har ikke bare bidratt til et bedre liv for flere tusen enkeltmennesker, men dere har satt agenda og utdannet befolkningen; gitt oss kunnskap og incest og seksuelle overgrep, roste kronprinsessen.

— Jeg håper disse dagene vil gi dere ny kraft og inspirasjon til å arbeide videre, sa hun til deltakerne.

Gode rammebetingelser

Også fylkesmann Ann-Kristin Olsen brukte sine minutter på talerstolen til å rose støttesentrene for deres arbeid.

— Dere er løvetenner: Lysende, vakre og frodige. Fortsett med å være det, så får vi politikere og byråkrater - som ikke er så fargerike, snarere grå - trå til. Vi må skaffe dere gode rammebetingelser, sier Olsen, til stor applaus fra blant annet kronprinsessen.

Taushet

Marianne Lind, initiativtaker og leder av landets første incestsenter, SMI i Oslo, mener overgrep bare kan bekjempes hvis problemene kommer fram i lyset.

— Det viktigste er ikke det som blir sagt, men det som ikke blir sagt. Uendelig mange famler i blinde. Vår oppgave er å få dem ut av overgrepene og inn i behandlingen. Tausheten er vårt største hinder, sier Lind.