KRISTIANSAND: Vannverkene er ført opp på en liste over 94 vannverk som betraktes som de dårligste i Norge, ifølge VG. I beste fall er det bare en sil eller et filter som grovrenser vannet før det når kjøkkenkranene til om lag 1500 personer på Agder.

— Slikt vann er utsatt for tilfeldig forurensing fra husdyr, ville dyr, folk, landbruk, ferdsel og tilsig fra deponier. Overflatevann må derfor desinfiseres, men det blir ikke gjort på disse vannverkene, sier sjefingeniør Wenche Fonahn ved Norsk Folkehelseinstitutt til VG.

Seks på listen

I Vest-Agder er Drangsholt vannverk i Kristiansand og Buhølen vannverk i Lindesnes på listen. I Aust-Agder sendes vann fra Løite vannverk i Gjerstad, Østerå vannverk i Tvedestrand, Garane vassverk i Valle og Myra vannverk i Vegårshei mer eller mindre urenset ut til abonnentene.

Totalt er nærmere 1500 abonnenter tilknyttet disse vannverkene.

- Kan ikke stenges

Sjefingeniør Wenche Fonahn oppfordrer abonnentene ved vannverkene til å være ekstra forsiktige om høsten og om våren, når overflatevann i bekker, elver og innsjøer er særlig utsatt for forurensning.

— Desinfiseringen er veldig viktig. Alt overflatevann skal kunne renses med klor eller UV-stråling. Men anleggene kan ikke stenges, abonnentene er avhengige av vann, sier hun.

Siden nyttår har Mattilsynet truet 17 vannverk i Norge med tvangsmulkt. Ingen av disse er på Sørlandet.