OSLO: Tallene kommer fram i en rapport fra organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

I 2000 behandlet organisasjonen 15-20 krisesaker, mens tallet i fjor var økt til 79 saker. SEIF forventer at tallet vil fortsette å stige.

– Vi opplever et ungdomsopprør. Det dreier seg om ungdom som gjør opprør mot tvang og trusler, og som krever rettigheter som vi ser på som grunnleggende i vårt samfunn; retten til å foreta valg i eget liv, med hensyn til utdanning, livsførsel og valg av partner, sier daglig leder Gerd Fleischer i SEIF til Dagsavisen.

Ifølge rapporten er det stadig flere unge som vet at de kan få hjelp. Økningen i antall henvendelser kan også skyldes at de aldersmessig er flere gifteklare ungdommer med minoritetsbakgrunn i dag enn for noen år siden.

Mange av de 1.500 personene som i dag bor på hemmelig adresse i Norge, har fått hjelp gjennom SEIF. Flere av dem er unge som har måttet rømme fra familiene sine etter å ha motsatt seg foreldrenes gifteønsker.

Også Mirasenteret, som arbeider for innvandrere og flyktningkvinner, har mottatt flere henvendelser de siste årene. Mirasenterets leder Fakra Salimi tror flere får hjelp i dag fordi både myndighetene og hjelpeorganisasjonene de siste årene har fått økt kunnskap og kompetanse på dette feltet. (©NTB)