KRISTIANSAND: Det mener Bache-Wiigs forsvarer, John Chr. Elden. I Kristiansand tingrett i går overrasket han både aktor og dommere med et avlyttingsopptak retten ikke har fått høre.

I opptaket hører vi en samtale mellom den medtiltalte «torpedoen» og det 38 år gamle vitnet, som ifølge tiltalen ble truet til å holde seg unna en narkotikasak.

Torpedoen ber 38-åringen pent om ikke å møte opp i retten og vitne mot Bache-Wiigs narko-tiltalte klient.

— Ikke gjør det, vær så snill. Bare gjør som jeg sier. Ha det godt da. Vi snakkes, sier den 32 år gamle trussel-tiltalte kristiansanderen blant annet, før han legger på.

Kritisk

Elden mener opptaket beviser at det ikke ble brukt trusler eller vold for å hindre 38-åringen i å vitne. Han er meget kritisk til at opptaket ikke inngår i politiets bevismateriale.

— Vi fikk ved en feiltakelse tilsendt mer avlyttingsmateriale fra politiet enn vi var blitt forespeilet. Det sentrale opptaket lå i det materialet vi åpenbart ikke skulle ha hatt sier Elden.

Han mener det er helt utrolig at dette opptaket ikke ble med i det avlyttingsmaterialet politiet valgte å legge fram for retten.

— Dette viser hvor håpløs loven er som gir politiet adgang til å sile ut hva slags avlyttingsopptak partene skal få innsyn i, legger han til.

Også for aktor, statsadvokat Erik Erland Holmen var opptaket nytt stoff.

— Det er første gangen jeg hører dette. Dette kan jeg ikke kommentere nå, men vil komme tilbake til det i prosedyren, sa Holmen blant annet.

Svekket sak

Det var ikke aktoratets dag i Kristiansand tingrett torsdag, hvor den profilerte forsvarsadvokaten Thor Bache-Wiig står tiltalt for en meget alvorlig forbrytelse: å ha bestilt en torpedo til å true et viktig vitne fra å møte i en narkosak han var forsvarer i.

Dersom han dømmes etter tiltalen, risikerer han en lengre fengselsstraff, samt å miste retten for alltid til å praktisere som advokat.

Bache-Wiig har fra dag en innrømmet å ha handlet uetisk ved å oppfordre et av aktors vitner til ikke å møte i retten. Men han avviser blankt at det har vært trusler eller vold med i bildet.

Torsdag ble Bache-Wiigs sak vesentlig styrket. Ikke bare tryllet hans forsvarer fram det ukjente lydbåndopptaket. Den 38 år gamle kristiansanderen som skal ha blitt utsatt for truslene, serverte også en helt annen historie i retten.

— Det med trusler er bare tull og tøys. Jeg har aldri blitt truet av noen i denne saken. Saken er at jeg ikke hadde det spor lyst til å vitne i retten, sa han.

38-åringen sier han fortalte politiet om drapstrusler, for å slippe å bli straffet for ikke å møte.

— Jeg vet jo at det er straffbart å ikke møte som vitne, når man er stevnet av retten, sier han.

38-åringen bekreftet i store trekk Bache-Wiigs forklaring om at han først via sine kontakter hadde anmodet vitnet i å møte i narkosaken.

— Først fikk jeg beskjed om at jeg måtte møte, så kom det kontra, at jeg ikke trengte likevel. Noen trusler forekom ikke, fastslo den 38 år gamle nordsjøarbeideren.

I dag starer partene sine prosedyrer. At Bache-Wiig har opptrådt høyst klanderverdig er det ingen som tviler på. Spørsmålet blir om aktor kan få det til å bli et straffbart forhold.

eirik.vigsnes@fedrelandsvennen.no