Forsvarsbygg betalte 11 millioner kroner for å kvitte seg med Lista flystasjon i 2002. Salget kan ha brutt med statens regelverk på flere sentrale punkter, skriver Aftenposten.

– Alt som er kommet fram i denne saken styrker spørrelysten, sier Frp-formann og medlem av Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité Carl I. Hagen.

Tar opp saken

Hagen var søndag kveld ikke kjent med det svaret som forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) ifølge Aftenposten har sendt kontrollkomiteen.

Her innrømmer hun to brudd på avhendingsinstruksen, ved at markedsverdien ikke ble fastsatt gjennom en ny takst som inkluderte alle økonomiske forhold, og ved at Forsvarsbygg ikke har begrunnet hvorfor eiendommen ikke ble lagt ut for åpent salg.

– Kontrollkomiteen har stilt spørsmål ved salget av Lista flystasjon. Når vi møtes tirsdag, vil jeg ta opp saken og anmode om at den innlemmes i den brede gjennomgangen der kontrollkomiteen ser på den generelle økonomistyringen til forsvarsministeren. Det er helt naturlig at Lista-saken blir tatt inn i den prosessen vi har på gang, sier Hagen til NTB.

Åpen høring

Lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Ågot Valle (SV) mener det er god grunn til å granske salget:

– De opplysningene som kommer fram i Aftenposten høres ut til å være så alvorlige at det er veldig god grunn for kontroll- og konstitusjonskomiteen å bore i denne saken, få fram fakta og se hva som er skjedd, sier Valle til NRK.

Også Hagen er beredt på å stille mange spørsmål:

– Dette kommer på toppen av mange andre saker der det er grunn til å stille spørsmål ved Krohn Devolds personlige oppfølging av økonomistyringen i Forsvaret. Denne saken gjør det ikke lettere for henne i den åpne høringen på Stortinget 21. februar, sier Hagen til NTB.

Flere brudd

Ifølge Aftenposten kan det statlige regelverket ha blitt brutt når det gjelder bevilgningsreglementet, krav om utlysing og krav om salg av markedspris.

Det skal heller ikke ha blitt avklart om andre statlige etater ønsket å overta deler av eiendommen, og tilskuddet i forbindelse med salget kan dessuten være brudd på EØS-reglene om statsstøtte.

Forsvaret kan ha tapt flere titalls millioner kroner på handelen.

– Rent teoretisk kan det jo være kontrakter og bindinger som rettferdiggjør at salget skjedde slik at man samtidig ga bort veldig mange penger. Men dette må uansett være en attraktiv eiendom, med flystripe og det hele. Jeg kan vanskelig se for meg at slike eventuelle bindinger overstiger verdien av eiendommen, men det er noe av det vi må komme til bunns i, sier Hagen.