MANDAL: — Det er beklagelig, men slik situasjonen er nå finnes det ingen annen utvei, sier personalsjef Anne Marit Reme.

Årsaken til at permitteringsvarslene nå settes i verk er en konkurs i det hollandske selskapet Zephyros. Umoe Ryving sendte like etter konkursen ut permitteringsvarsel til sine 45 ansatte. Umoe Ryving inngikk i fjor en avtale på leveranse av vindmølleblader til en verdi av 30 millioner kroner til det hollandske selskapet.

— Alt tyder på at aksjene i Zephyros vil bli kjøpt opp, og vi har i hele dag ventet på å få en avklaring. Men foreløpig har ikke dette skjedd, sier Anne Marit Reme.

Dermed vil det bli produksjonsstans i lokalene på Gismerøya og rundt 30 av arbeiderne i vindmølleproduksjonen står uten arbeid fra mandag morgen. Permitteringsvarselet gjelder inntil videre, i påvente av en avtale med en eventuell ny oppkjøper av aksjene i hollandske Zephyros.

De øvrige 15 ansatte i Umoe Ryving vil bli tatt inn på arbeid hos Umoe Mandal, opplyser Anne Marit Reme.

Foreløpig har kontraktene for selskapet gitt eksport til Tyskland, Tsjekkia og Taiwan.

Selskapet har fullført sin første kontrakt på 45 vindmølleblader med tyske Repower Systems AG. Bladene har delvis blitt eksportert til Tyskland og delvis til Tsjekkia.

Bladene som produseres er 34 meter, og det har hittil blitt produsert 2,5 blad per uke av de 45 ansatte i produksjonen.

Det skulle leveres 66 vindmølleblader til Zephyros, som igjen hadde inngått en kontrakt om leveranser av møllebladene til den taiwanske stat.