-En enorm nedgang og et tegn vi ser. På landsbasis sank antallet forenklede forelegg fra i januar 19703 til 15552 i februar. Det er over 4.000 færre bøter. I Agder er antallet forelegg sunket fra 1365 i januar til 485 i februar, forklarer Tore Bratt ved Statens Innkrevingssentral.

Bøtene for trafikkforseelser steg med 30 prosent 1. februar i år.

Oddmund Jensen leder trafikkavdelingen ved Agder politidistrikt. Han sier det ikke er aktuelt å senke lista for når bilistene blir bøtelagt, for å skaffe penger til statskassen.

— Det kommer ikke på tale å justere ned denne grensen i forhold til retningslinjene, bare for å ta inn mer penger. Vi tenker trafikksikkerhet utfra våre vurderinger når grensene for kontroller settes, sier han.

Vær, temperatur, tid på døgnet, trafikktetthet og veiens kvalitet avgjør om du blir tatt i det du passerer en kilometer over fartsgrensen, eller ti prosent over.

— Instruksen sier at vi ikke skal la bilister som kjører ti prosent over grensen slippe unna. Det er ikke alltid vi klarer å holde det en gang. For eksempel ved tett trafikk og få politimenn på postene, bekrefter han overfor Agderposten.