KRISTIANSAND: 19 timer på tog er ingen sak for bygdejenta Lindis Katrin Rui (17) fra Nord-Trøndelag. Hun har et brennende ønske om å kapre en av de 250 ledige sommerjobbene Dyreparken tilbyr i år. Men det er mange om beinet, og i alt 1100 søkere skal intervjues. Lindis har bakgrunn fra en liten bygd hvor de fleste har yrkestittelen bussjåfør, kinoer ikke finnes og innbyggertallet ligger på drøyt 1500 sjeler. Skulle Lindis være så heldig å få en jobb i Dyreparken, vil overgangen til en «storby» som Kristiansand være ganske stor.

— Jeg aner ikke hvor jeg skulle bodd om jeg fikk jobb her nede, men det ordner seg nok når den tid kommer. Det at jeg ikke kjenner noen her tar jeg som en utfordring, smiler den modige trønderjena.

Bakgrunnen for at hun pakket ryggsekken og satte blikket mot Kristiansand var en ferietur til Dyreparken for tre år siden.

— Jeg syntes det var så trivelig i Dyreparken, og kunne virkelig tenke meg å jobbe der. En venninne av meg jobber i Tusenfryd, men for min del passer Dyreparken mye bedre, sier hun. Den lange reisen var dermed ingen hindring.

Kinotur og hjemreiese

Rui synes Kristiansand er en fin by.

— Folk er så avslappede her i forhold til hjemme. Og så er de runde i kantene. Somrene frister også, selvfølgelig. De er nok litt varmere enn hjemme, sier hun.

Etter det kjappe intervjuet på Manpower tirsdag kveld, ventet en 19 timers hjemtur med tog på den unge damen. Men trønderjenta avslørte overfor Fædrelandsvennen at hun definitivt skulle rekke å få med seg en film på kino før toget trillet av gårde klokken 02.00 natt til onsdag.

— Jeg må jo en tur på kino når jeg først er her. Det har vi jo ikke hjemme, sa Lindis, og forsvant ut i kristiansandsnatta.

Idol-stemning

Årets Dyrepark-intervjuer er i full gang for i år. I alt skal vikarbyrået Manpower intervjue 1100 personer i aldersgruppen 15 til 65 år.

Fædrelandsvennen troppet opp på Manpower tirsdag kveld for å sjekke tilstandene, og kan bekrefte at det var det rene Idol-stemingen i lokalene. I alt 35 søkere satt spent og ventet på å bli intervjuet. Mange er unge og har aldri vært på jobbintervju før.

— Dette er jo nesten som Idol! Bare at de slipper å synge, da, sier kundekonsulent og prosjektleder Kristin Heinecke fra Manpower. Hun er en av de fem medarbeiderne som bruker sene kveldstimer på å snakke med og vurdere søkerne.

— Det er fantastisk å se hvor mange forskjellige folk som stiller opp. Mange her har reist langt for å være med på intervjuene. Det er tydelig at Dyreparken er en ettertraktet arbeidsplass og har et godt rykte utad, sier Heinecke.

Serviceskole

Alle som til slutt blir tilbudt jobb i Dyreparken må gjennon en obligatorisk serviceskole.

— Det er avgjørende for driften av parken at de som jobber her vet å behandle gjester på en god måte. Derfor satser vi stort på opplæring av sesongarbeiderne, forklarer dyreparksjef, Reidar Fuglestad. Opplæringene innebærer både selvstudiummed internett og cd'er, felles forelesninger og praktisk oppfølging fra lederne ute i felten.

— Det er viktig lærdom å ta med seg for de unge. De lærer å jobbe i team og forholde seg til kolleger. Vi kjører også et kurs for lederne her ute, der de lærer mye om rekruttering, sier Fuglestad.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no

FAKTA

Lønn i dyreparken

Sesongarbeidere i Dyreparken har lik lønn, uansett om du jobber som søppelplukker eller servitør

Lønnssatsene går etter alder, og ansiennitet.

Dyreparken følger ikke bestemte tariffavtaler på fastlønn, men alle tillegg er tariffbaserte.

Begynnerlønn for aldersgruppen 16-17 år er 70 kroner i timen

18-20 aringer tjener 91 kroner timen, og så finnes det egne satser for de over 20 år.

Alle arbeiderne jobber tilnærmet 100% stilling, men arbeidsmengde varierer litt ut ifra alder.