Helikopteret knakk i to i styrten, som skjedde få hundre meter fra toppen av stolheisen i Røldal skisenter. Foto: Elling Svela
Det ble tatt blodprøve av piloten samme dag, men blodprøven forsvant fra lensmannskontoret. Foto: Elling Svela

ODDA: Fem personer var om bord da et helikopter styrtet i bakken ved Røldalskisenter lørdag 27. april i år. Helikopteret knakk i to i styrten, men allekom fra ulykken uten skader.

Etter ulykken opplyste politiet at de mistenkte atpiloten var ruspåvirket. Det ble tatt blodprøve av piloten samme dag ulykkenskjedde. Men da det lokale politiet i Odda kom på kontoret den påfølgendemandagen, var blodprøven borte.

Da dette ble oppdaget, ble etterforskningenoverført til Kvinnherad lensmannsdistrikt.

Helikopteret knakk i to i styrten, som skjedde få hundre meter fra toppen av stolheisen i Røldal skisenter. Foto: Elling Svela

— Vi har etterforsket saken og gjennomført vanlige åstedsundersøkelseri forbindelse med tyveri av blodrøven. I tillegg er det sendt materiale inn tilanalyse og foretatt avhør. Det foreligger ingen konklusjon. Saken er fremdelestil etterforskning, sier Sigurd Børve, politioverbetjent i Kvinnheradlensmannsdistrikt, til Aftenbladet. - Noen mistenkte?

— Det kan jeg ikke si noe konkret om nå.

- Hva har etterforskningen avdekket?

— Det vil jeg heller ikke si noe om nå. Saken nærmer seg ferdigetterforsket og skal oversendes til jurist for påtaleavgjørelse, svarer Børve.

Ikke tekniske feil

Parallelt med politiets etterforskning har Statens havarikommisjon fortransport gjort tekniske undersøkelser av helikopteret.

— Vi fant ingen tegn til at det var tekniske feil. Vanlig rutine er atvi tar beslag i luftfartøy til vi er ferdige med våre undersøkelser.Helikopteret er blitt frigitt. Vi fortsetter vår behandling av saken. Detforetas vanlige ulykkesundersøkelser med innsamling av fakta og analysering avfunn. Målet er å utgi rapport innen 12 måneder etter ulykken, opplyser JonSneltvedt i flyhavarikommisjonen, som ikke ønsker å spekulere i ulykkesårsaken.

Forsikringsoppgjøret ferdig

Etter ulykken startet Fonnafly sin egen granskning. Selskapet harheller ikke konkludert.

— Vi har fremdeles noen åpne spørsmål inntil vi får tilbakemelding frapolitiet og havarikommisjonen, sier daglig leder Sverre Underbakke.

Selskapet med hovedkontor i Suldal har iverksett tiltak internt. Blantannet er det innført begrensninger på hvilke manøvre flytypen skal utføre.

Fonnafly er ferdig med forsikringsoppgjøret etter styrten. Selskapetfikk ingen avkorting og tapte dermed ikke penger på selve havariet.

Etter det Aftenbladet erfarer har ikke piloten vært bak spakene etterulykken. Han ble sykemeldt etter hendelsen og det skal fremdeles være tilfelle.

Ifølge Luftfartstilsynet er promillegrensen for både piloter ogkabinpersonale i fly og helikopter 0,2.