kristiansand/vennesla: Derfra startet passasjerene en 18 kilometer lang vandretur ned til byen igjen. Klokken 11 fulgte en annen, nesten full buss etter, men den stoppet på Saga ved Kvarstein. De som steg ut der, hadde 11 kilometer å gå.

Ved Skau-Skau møttes de to gruppene og hadde følge resten av turen.

— Jeg vet ikke hvilket nummer det er i rekken, men det er mange. Angivelig startet det som et privat initiativ i en venners vennergruppe, fortalte Per Svein Holte mens han trasket sørover - vekselvis på delvis gjengrodde stier, flottere stier og grusveier. Holte er daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd, en av to arrangører av den tradisjonsrike vandreturen. Den andre er I.K. Gimletroll. Men flere organisasjoner med tilknytning til Guds frie natur var ute i det skiftende vårværet: Statskog, Statens naturoppsyn, Kristiansand og Opplands Turistforening og kanskje noen til.

Ved Sagevann var første stopp for de med den lengste varianten. Stein Coward fra Gimletroll pekte og forklarte om gamle dagers jord-, skog-, sagbruk- og gruvedrift. Det er mangan i grunnen, oppå kan ennå rester av husmannsplasser beskues.

Nede ved Skråstadvarden fortalte Per Svein Holte om det som skjedde der under krigen. Om tyskerne som hadde en vakt- og observasjonsstyrke liggende der permanent, og at motstandsbevegelsen holdt til i Salvesdalen like ved. Og om trefninger som fant sted. Torfinn Hageland berettet om alt som egentlig kan sees fra «Skråstadveden» - bare vegetasjonen reduseres igjen.

Så bar det ned til Den Omvendte Båd, hvor Gimletroll-folk ventet med bålkaffe og brus. Men først var det utsiktsbeundring på Oddersjå.

Og sannelig var været blitt flott i løpet av dagen.

rune.reinertsen@fedrelandsvennen.no