Mandal: Det slo han fast fra bystyrets talerstol onsdag. Da benyttet Pettersens menigmanns rett til å stille spørsmål i bystyremøter.

— Hvorfor skal jeg fjerne takvinduer som har kostet blod, slit og penger å sette inn og vil koste enda mer å fjerne? Hvis jeg må fjerne fire av de åtte innsatte vinduene, vil kvaliteten på bygget bli dårligere. Derfor kan jeg ikke gjøre det, sa Jan O. Pettersen.

Pettersen hevdet han var forledet av byggmesteren til ikke å søke om å sette inn vinduene. Han påsto teknisk forvaltning hadde villedet ham og utsatt ham for forskjellsbehandling.

Fylkeskonservator har meddelt kommunen at takvinduene kan aksepteres, men uttalelsen ble aldri lagt for planutvalget av teknisk forvaltning.

— Hvorfor jeg utsettes for forskjellbehandling, har jeg aldri fått svar på, sa Jan O. Pettersen, som bønnfalt bystyret om å utsette tvangsfjerningen av vinduer inntil Fylkesmannen hadde vurdert saken.

Ordfører Åse Lill Kimestad slo fast at kommunen ville fjerne vinduene for Pettersens regning, siden han ikke selv hadde holdt fristen, som var satt til 1. mai.

Sven Tallaksen (Frp), som er leder for planutvalget, sier saken har rullet i så mange år og vært behandlet så mange ganger, at det må settes sluttstrek. Tallaksen peker på at fylkeskonservator i 2001 anbefalte vinduene fjernet. Da fylkeskonservator ble spurt om å gi en ny uttalelse i 2004, ble spørsmålet avvist, men det ble samtidig meddelt at fylkeskonservator ikke ville motsette seg at vinduene ble stående.

— Avgjørelsen om å fjerne vinduene er helt og holdent kommunens. Uansett er vi nødt til å sette en stopper for Pettersens mange krumspring, sier Sven Tallaksen.

Tallaksen minner om at Pettersen først satte inn en dør ulovlig i butikkbygget. Døren brøt fullstendig med bevaringsbestemmelsene, men han fikk likevel beholde den. Deretter satte han inn åtte takvinduer uten å søke.

Det fortsatte med ulovlige arbeider som ble stoppet på baksiden av bygget. Nå har han fjernet steinen kommunen har satt opp for å hindre at han parkerer på gangveien mellom sitt eget og naboens bygg.

— Pettersen opptrer uten respekt for lover og regler. Det kan ikke aksepteres. Fristene for å påklage planstyrets vedtak er ikke holdt, sier Tallaksen.

Dagmulktene for de ulovlige takvinduene var kommet opp i 145.500 kroner da Pettersen inngikk forlik med ordføreren om å betale 30.000 kroner. Da var det på nippet til at planutvalget kom med mistillitsforslag.

De åtte ulovlige takvinduene ble satt inn i mai 2000. I 2001 ba kommunen om en forklaring, mens planutvalget i 2002 ga ham tillatelse til å beholde halvparten.