Oslo (NTB): Bakgrunnen er en rettsavgjørelse i 2003, som ble opprettholdt av Borgarting lagmannsrett i fjor, skriver Aftenposten.

– Bare i vårt selskap har vi over tusen saker der personer har klart å rømme fra gjeld ved å flytte utenlands, sier avdelingssjef Rune Ohlgren i inkassoselskapet Lindorff International.

Tvangsfullbyrdelsesloven slår fast at lønns— og trygdetrekk bare kan besluttes av namsmannen i det distriktet der saksøkte bor.

– Loven fører derfor i praksis til at lønn, trygd og forsikringsutbetalinger som går til personer bosatt i utlandet er beslagfrie, sier seksjonssjef Alexander Dey hos Namsmannen i Oslo.

I en sak mot en uføretrygdet nordmann i Spania – med en gjeld på rundt to millioner kroner – har DnB NOR krevd et månedlig trekk på 10.000 kroner. Men mannen har kjempet imot.

– Ingen namsmann i Norge er stedlig kompetent til å behandle saker vedrørende meg som fast utenlandsboende, har den uføretrygdede mannen hevdet.

To rettsinstanser har gitt ham medhold og trygda på rundt 18.000 kroner har derfor vært umulig å røre.

DnB NOR mener denne konsekvensen av loven ikke kan ha vært tilsiktet. Banken viser også til at Statens innkrevningssentral (SI) har adgang til trekk av trygd som sendes ut av landet.

Banken har anket saken til Høyesterett, som skal behandle saken 31. mai. (©NTB)