LINDESNES: — Jeg liker å klatre i trær, men har aldri prøvd ordentlig fjellklatring. Det ser veldig spennende ut, sier Martin Aastrup mens kameraten blir ikledd sikkerhetsutstyr for sin første tur i fjellveggen på Tjømsfjellet. Guttene følger instruksjonene fra Egil Johnsen med store, spente øyne.

— Når dere skal ned igjen, er det bare å lene seg ut fra fjellet og gå bakover, forklarer Johnsen. Guttene går ut i bredbeint stilling for å tørrtrene litt før alvoret. Foran dem står fjellveggen steilt i mot, med tau hengende ned fra det rundt 20 meter høye festet som markerer toppen av denne løypa.

— Det ser vanskelig ut, men han er veldig flink, skryter Aastrup idet kameraten spretter opp fjellveggen i imponerende fart og stil. Vel oppe mottar han fortjent applaus fra nysgjerrige frammøtte.

Lørdagens arrangement var i regi av Mandal og Lindesnes klatreklubb, i samarbeid med Lindesnes kommune. Klatreklubben har laget klatreløyper flere steder i regionen. Flere av dem i Tjømsfjellet. Etter å mottatt økonomisk støtte fra kommunen, ble de utfordret på å holde en åpen klatredag.

— Dette er en fin måte for oss å få vist fram både løypene og klubben. Vi ser veldig positivt på at så mange kommer for å prøve klatresporten. Spesielt hyggelig er det med disse tøffe ung-guttene, mener Richard Nilsen i klatreklubben. Han representerer en gjeng på drøye 20 medlemmer som ser lyst på å bli flere.

— Tidligere har vi hatt en felles klatredag i uka, noe vi satser på å ta opp igjen. Dessuten er klatrevegg med i planene til flerbrukshallen i Mandal. Med den kan vi nok også oppleve oppsving i interessen, mener Nilsen. Drahjelp får han også av Lindesnes kommune, som ønsker å bruke klatreklubben i sitt ungdomsarbeid.

— For det første er det en aktivitet for folk i alle aldre, og dessuten er det en sport som kan gi ungdommen et etterlengtet kick. Jeg kan love at kommunen vil følge opp et samarbeid med klatreklubben, sier kulturoperatør Tor Vallenes, som har en ekstra godbit på lager til klatre-interesserte på Vigeland.

— Går ting som planlagt, vil vi i løpet av året ha på plass en klatrevegg i Lindesneshallen. En såkalt buldrevegg, lover Vallenes.

jan.erik.stiland@fedrelandsvennen.no