KRISTIANSAND: — Disse jentene blir veldig eksponert for kroppsfiksering fra TV. Det påvirker det som er deres bilde av hva som er en ideell kropp, sier Stephen Seiler, førsteamanuensis ved Høgskolen i Agder.

Han har vært faglig ansvarlig for undersøkelsen Ung i balanse, som ble offentliggjort i går.

13-åringers forhold til slanking er noe av det som har blitt undersøkt.

— Når du i tillegg til denne eksponeringen er i en fase der kroppen forandrer seg og der du er lite vant til kroppen din, er det kanskje ikke så rart at jenter på denne alderen prøver å slanke seg, sier Seiler.

Slanker seg med trening

Helsepersonell er også urolige for kroppsfikseringen blant de unge.

— Det er foruroligende hvis dette stemmer, sier Lisbeth Gallefoss, helsesøster ved Grim skole og leder av Helsestasjon for ungdom.

— Problemet er kroppsfiksering. Spesielt jenter er opptatt av klær og utseende. De måler seg selv ut fra andre og mener de selv ikke er gode nok, sier Gallefoss.

Men undersøkelsen viser også at de unge har et sunt forhold til det å gå ned i vekt: Tre av fire av de som slanker seg sier at de gjør det ved å trene. Ikke ved å slutte å spise.

— Hvis overvektige begynner å slanke seg med fysisk aktivitet er det positivt, sier Seiler.

Ungdommene som har blitt spurt i undersøkelsen, vil også bli undersøkt neste år. Da vil det komme fram om normalvektige fortsetter å slanke seg.

— Kan dette føre til spiseforstyrrelser?

— I ytterste konsekvens kan det skje. Når undervektige slanker seg, er det et veldig dårlig tegn, sier Seiler.

Gapet øker

Seiler mener at det ikke er noen grunn til å svartmale situasjonen når det gjelder fysisk aktivitet og fysisk form blant byens unge. Et stort flertall er med på organisert idrett og de sykler eller går til skolen.

Men samtidig konstaterer han at gapet øker mellom de som er i god form og de som er i dårlig form.

— Ungdommene har ikke blitt så mye tyngre, men de som er overvektige, er blitt mer overvektige enn for 25 år siden, sier Seiler.

— Samtidig har vi noen barn som er veldig aktive og som trener mer enn de gjorde for 25 år siden. Spredningen er blitt større.

Seiler minner om at selv om barna veier mer enn de skal, vil ikke det si at de er late eller at de kun spiser usunt.

— De går og sykler til skolen og er fysisk aktive. Men kanskje litt mindre enn de som er normalvektige, sier Seiler.

Undersøkelsen viser foreløpig ingen utvikling i overvekt over tid. Kun hva åttendeklassingene veide da undersøkelsen ble gjennomført i høst.

— Selv om misforholdet mellom inntatt energi og brukt energi er lite, kan resultatet bli overvekt over en lengre tidsperiode, sier Seiler