KRISTIANSAND: Det var i Fædrelandsvennen sist lørdag sogneprest Torbjørn Lied i Oddernes avslører dyp uro over domprostens holdning til homofilt partnerskap og kjønnsnøytralt ekteskap.

— Denne debatten er uhyre viktig. Den handler om vi skal basere vår kultur på en kristen, etisk tekning. Det er umulig å begrunne en kjønnsnøytral ekteskapslov utfra Bibelen, mener sognepresten i Oddernes.

— Det er ganske uvanlig å skrive et åpent brev til sin nærmeste overordnede?

— Mitt poeng er ikke å ta Dag Nordbø, men å få en avklaring. Noen må våge å si at nok er nok, sier Lied, som legger til at mange prester i domprostiet er urolige over Nordbøs holdning i homofilispørsmål.

Men Dag Nordbø vil ikke svare gjennom avisen.

— Lied får mitt svar gjennom vanlig tjenestevei. Jeg kommenterer ikke dette offentlig før jeg har snakket med Torbjørn Lied og andre prester, sier Dag Nordbø.

Kommende torsdag møtes prostiets prester til domkapittelmøte. Det er grunn til å tro at temaet kan bli luftet da.

I brevet vil Torbjørn Lied vite om Nordbø avventer Kirkemøtets behandling av lærenemndas uttalelse om forbønn for homofile par. Kirkemøtet kan tidligst behandle uttalelsen i 2006. Lied spør også om Nordbø, som SV-medlem, stiller seg bak partiets programfesting av kjønnsøytral ekteskapslov.

— I så fall vil det være ganske oppsiktsvekkende og klart i strid med det alle våre biskoper står for, inkludert de som støtter homofilt partnerskap, heter det i brevet fra sognepresten i Oddernes.

Torbjørn Lied understreker at brevet ikke er ment som en trussel, men som behov for offentlighet rundt viktige spørsmål.