BIRKENES: Dette er noen av ønskene til gruppa som jobber med Tovdalselva i forbindelse med den nye kommuneplanen i Birkenes.

— Denne 100 metersgrensen har fungert slik at om det er noen som søker om et eller annet, så tar man fram linjalen. Om det så er under 100 meter til elva, må det søkes om dispensasjon. Dette vil vi prøve å unngå. På de plassene der det er naturlig og en ikke hindrer ferdselen eller skader opplevelsen langs elva, vil vi stort sett tegne en strek der riksveien går, sier gruppeleder Kjell Eirik Stoveland.

Gruppa ønsker mulighet for spredt boligbygging flere steder uten å måtte søke om dispensasjon. Dette gjelder områder på Gauslå, Søre Herefoss, ved Rislå, Senumstad, Flå, Håbbesland kleiver, Uglandskog ved Mollestadbrua, Rugsland, Raen og Bjorhusheia.

Gruppa ønsker å si ja til en del hyttebygging langs elva.

— Det vil jo stort sett dreie seg om utleiehytter, så det vil ikke ha en privatiserende virkning. De vil være tilgjengelige for allmennheten. Og det er viktig, sier han.

Laksen er i komminga. Stoveland føler at grunneiere oppover langs elva er innstilt på at dette skal komme de mange til gode.

— Men vi kan jo ikke se bort fra at noen vil satse på mer eksklusivt fiske på enkelte strekninger. Det er jo når laksen virkelig kommer at sjauen begynner! Jeg håper at dette kan bli et tilbud for alle. Så får en eventuelt differensiere noe på fiskekortene, sier Stoveland.

Gruppa ser positivt på planene på Rislåvollen gård, der reguleringsplanen, som omfatter både hytter og camping, er blitt godkjent.

— Dette stedet ligger sentralt langs elva. I tillegg er det jo en nydelig plass, sier Stoveland.

Det blir to grunneiermøter i juni. Og 1. august skal innstillingen leveres.