KRISTIANSAND: — Hun var bekymret for gutten sin ved flere anledninger i ukene før han døde. To ganger var hun på legevakten. Begge gangene hadde hennes 28 år gamle kjæreste vært alene med gutten. Da hadde volden mot barnet allerede begynt, sier en kilde i politiet til Fædrelandsvennen.

Det er politiets oppfatning at 28-åringen forårsaket den lille guttens død natt til lørdag 25. september i fjor. Den 19 år gamle kvinnen var kjæreste med ham bare fire-fem uker før barnet døde.

Bekymret mor

I løpet av den tiden skjedde flere ting som gjorde den unge barnemoren urolig:

— En gang hadde kjæresten vært alene i bilen sammen med barnet mens hun var inne og handlet. Da moren kom ut var barnet i en slik tilstand at moren kjørte til legevakten for å sjekke hva som var galt, og ting var galt, forteller en kilde i politiet.

Ved et annet tilfelle ble også gutten brakt til legevakten for sjekk av den bekymrede moren. En gang endte det i et sykehusopphold.

«Tre ganger i perioden hadde gutten sår på innsiden av leppene. Hun fikk etter hvert mistanke om at siktede hadde påført ham skadene. Hun ga uttrykk for engstelse for dette overfor venninner. Hun reagerte også på at sønnen gråt hver gang siktede nærmet seg gutten,» skrev Kristiansand tingrett i en fengslingskjennelse i fjor høst.

Fædrelandsvennen har fått opplyst at barnemoren gikk og la seg ved 23-tiden fredag kveld 24. september og var veldig sliten. Ved 07.30-tiden våknet hun og stusset over at hun ikke hadde hørt en lyd fra sønnen gjennom hele natten. Hun gikk inn i rommet like ved og fant barnet blodig i ansiktet, med armen i en vridd og unaturlig stilling og livløs på madrassen på golvet.

Død i flere timer

Den sjokkerte moren konstaterte at gutten allerede var død. Da barnet kom på sykehuset viste det seg at han hadde alvorlige hodeskader og omfattende indre skader. Obduksjonen viser at han døde tidligere på natten som følge av stump vold. Noen timer senere ble morens 28 år gamle kjæreste pågrepet og siktet for å ha forårsaket guttens død ved bruk av vold mot den forsvarsløse, lille kroppen. Han satt i varetekt til februar.

Politiet har avgrenset mulig gjerningsperson til de to som var i leiligheten den natten - barnets mor og hennes kjæreste.

— Barnets mor har aldri hatt status som mistenkt i saken. En bred etterforskning har ikke funnet spor som viser at noen har kommet utenfra og drept barnet, sier en politikilde.

Ferdig etterforsket

Politiet har nå etterforsket saken etter babydødsfallet på Lund 25. september i fjor ferdig. Onsdag sendte politiet innstillingen til statsadvokatene i Agder.

— Statsadvokaten i Agder skal vurdere spørsmålet om tiltale. Vi kan ikke gi opplysninger om vår innstilling, sier politiadvokat Beate Rullestad-Jansen i Agder politidistrikt.

Agder-politiet har vært svært tilbakeholdne med opplysninger i saken. Kriminalsjef Arne Pedersen har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at den åtte måneder gamle gutten døde som følge av stump og massiv vold. Han vil ikke utdype saken ytterligere.