ARENDAL: — Det er ingen tvil om at det er stor vold som har ført til skadene på gutten før begge innleggelsene, konkluderte professor i rettsmedisin, Torleiv Ole Rognum fra Universitetet i Oslo i Aust-Agder tingrett i går. Han var oppnevnt som rettssakyndig.

Ved innleggelsen 10. desember i fjor, ble Rognum og seniorrådgiver Lisbeth Sveum som ledet et forskningsarbeid på temaet på Rettsmedisinsk Institutt, kalt til Arendal av Agder politidistrikt.

- Smalt i stetoskopet

— Jeg lyttet selv på gutten. Det var så det smalt i stetoskopet. Da kunne jeg forstå hva som var sagt om kneppelydene, sa Rognum i retten.

Han henviste da til den 20 år gamle tiltaltes vitneforklaring fra onsdag. Tiltalte forklarte at han hørte kneppelyder da han masserte babyen.

Rognum forklarte retten at babyen må ha hatt det svært vondt:

— Gutten hadde ustabil brystkasse, og ribbeina ga etter på venstre side. Han må ha hatt det veldig vondt og skreket mye som følge av skadene han var påført, forklarte Rognum i tingretten.

Det var tatt røntgenbilder av gutten ved innleggelsen. De viste seks ferske ribbensbrudd bak ved ryggsøylen og to på flanken på høyre side.

Fant gamle brudd

— Dette var nye brudd. Med etterpåklokskapens skjerpede blikk så vi også på røntgenbilder som var tatt ved den første innleggelsen på sykehuset 15. november, sju gamle ribbensbrudd bak på ryggen og tre foran, alle på høyre side, forklarte Rognum.

Han konkluderte med at den lille gutten var påført ribbensbrudd allerede da han ble lagt inn 15. november med lårbeinsbrudd.

Barnets mor hadde vært med gutten på legevakten 30. oktober og 4., 10. og 11. november fordi hun var bekymret for ham. De såkalte kolikksmertene kan ha vært smerter etter at åtte ribben var knekt på gutten i den perioden.

Samlet sett var skadene verre da han ble lagt inn 10. desember. Da måtte gutten ha pustehjelp og tilstanden hans var ustabil.

— Vi fikk ikke blikkontakt med gutten, forklarte Rognum som har over 20 års erfaring med barn som har blitt drept eller mishandlet.

Ristet kraftig

Den erfarne rettsmedisineren er helt sikker på at den lille gutten har blitt ristet så kraftig at 18 ribben er brukket. Kombinasjonen av blødninger i hjernen, i øynene og hjerneskaden kombinert med ribbensbruddene, er det som på fagspråket kalles «shaken baby»-syndromet. Blødningene skylden kraften når hodet på barnet slenges fram og tilbake når barnet ristes kraftig.

På rekonstruksjonen som ble vist i retten i går, viste den tiltalte 20-åringen hvordan han hadde utført babymassasje på stesønnen ved å holde hendene rundt kroppen hans og massere med tomlene foran.

Slengt i beinet

Han viste også hvordan han bøyde det høyre beinet til side under bleieskift da lårbeinet brakk.

— Det som ble vist der, er uforenlig med skadene barnet er påført. Kreftene som er brukt, er mange ganger større enn det han viste på rekonstruksjonen, forklarte Rognum.

Den lille gutten er nå i fin utvikling hos fosterforeldre.

svein.versland@fedrelandsvennen.no