VENNESLA: I sin nye masteroppgave viser hun hvordan kommunens ledelse har unnlatt å ta tak i det lave utdanningsnivået. Blant annet fordi det har vært nærmest tabu å snakke om at folk i Vennesla har for lav utdanning. Både bygda og kommuneledelse er preget av en sterk arbeiderkultur.

— I denne kulturen har praktisk arbeid blitt vektlagt fremfor intellektuelt arbeid, sier Benitez Nilsen.

Som samtidig legger til:

— Men kvinnene er mer løsrevne fra de dype verdiene i Vennesla. Derfor kan det være lettere for de å ta høyere utdanning.

I masteroppgaven i offentlig administrasjon peker hun på at kvinnene kan være løsningen for bygda som fremdeles sliter med at for få velger å ta høyere utdanning. Det er kun rundt 10 prosent i Vennesla med høyere utdanning, mens det på landsbasis er over 20 prosent.

— Kvinnene i Vennesla følger i større grad den samme trenden som resten av landet. De tar høyre utdanning og det er de som bidrar mest til at utdanningsnivået heves. Selv om også de ligger etter, sier Benitez Nilsen

Satser ikke

Til tross for at utdanningsnivået er lavt, har ikke ledelsen i Vennesla kommune vært spesielt opptatt av å gjøre noe for å øke det. Det kommer tydelig fram i Nilsens masteroppgave. Hun har blant annet intervjuet ordfører, næringssjef, rådmann og plan- og økonomisjef.

— Noen sier at det har vært et vanskelig tema å ta opp siden det rokker ved de dype verdiene i kulturen, sier Benitez Nilsen.

I oppgaven bekrefter Torhild Bransdal dette:

— Noen er redde for å støte altfor mange hvis de går for sterkt ut, sier hun.

Mens en Ap-politiker Berit Kittelsen sier det slik:

— Det var lenge som å banne i kirken når man problematiserte utdanningsnivået. Jeg har fått mye motstand på dette.

Og videre:

— Folk går i skyttergravene og tror det bare er snakk om embetseksamen.

Benitez Nilsen sier at enkelte hun intervjuet ikke var bevisste på at de ikke hadde noe sterkt fokus på det lave utdanningsnivået. Andre var klar over at det var et problem, men visste ikke hva som kan gjøres for å få opp utdanningsnivået.

<p/>

<b><font size="2" face="Verdana,Arial,Helvetica" color="#ff0000">Vil du lese mer? Se vår papirutgave.</font></b>