KRISTIANSAND: Fire år etter er leiligheten fortsatt ikke seksjonert. Den er i realiteten verdiløs.

— Det har vært mye ekstra arbeid, mange papirer og telefonsamtaler. Hadde jeg visst det jeg nå vet, ville jeg aldri kjøpt leiligheten, sier Stig Arild Lund.

Sommeren 2001 kjøpte han leilighet i Tollbodgata 38 for cirka 1,4 millioner kroner. Senere samme år kjøpte Thor Olav Dale, og i februar 2003 Tore Moheim leilighet i bygget. Alle trodde de kjøpte selveierleilighet i et bygg som var under seksjonering (oppdeling i eierseksjoner), og at kun formaliteter gjensto. Slik var det ikke.

Skjøte på sameie

— I salgsannonsen sto det «under seksjonering», og da trodde jeg alt var greit. Det burde vært forklart at seksjoneringsarbeidet overhodet ikke var påbegynt. Ved overtakelse fikk jeg et skjøte, men det er på en ideell andel av et sameie, ikke en selveierleilighet slik jeg skulle ha. En slik sameieandel er umulig å selge på eiendomsmarkedet, og dermed verdiløs. De to andre kjøperne har ikke fått noe skjøte i det hele tatt, sier Lund.

Det var Eiendomsmegler 1 Solum Kristiansand som formidlet salget av leilighetene. Daglig leder Espen Solum er ikke enig i kritikken.

— Hvor vidt det sto «under seksjonering» eller «til seksjonering» har liten betydning. Det er uansett kommunen som bestemmer om seksjoneringen kan godkjennes, sier Solum.

Byggestopp

Lund trodde alt ville ordne seg, og flyttet inn rett etter kjøpet. Etter fire år med venting, er saken ennå ikke løst. Kommunen avslo i 2003 søknaden om seksjonering blant annet fordi det var satt opp et tilbygg uten tillatelse og loftsetasjen ikke var godkjent som bolig. Lund er oppgitt over at ting har tatt lang tid.

— Fire år er veldig lenge. Jeg ble fortalt at vi måtte vente til alle leilighetene var solgt, før seksjonering kunne ordnes. Men da det var gjort i 2003, kom det melding fra kommunen om at flere forhold ved eiendommen ikke var godkjent, forteller Lund.

De andre kjøperne, Dale og Moheim, er for tiden på ferie, men har ifølge Lund samme syn på saken.

— Ingen av oss synes dette er noe greit. Vi har hele tiden hatt felles advokat, sier Lund.

Etter et møte med megler og kjøpernes advokat i juni 2003, engasjerte selger arkitekt Tor Linge Tønnessen for å ordne seksjoneringen.

— Slik jeg har forstått saken, beror forsinkelsen på en del misforståelser mellom plan- og bygningsetaten og utbygger. Det førte blant annet til byggestopp, og gjorde at ting tok lang tid, sier Tønnessen.

Nærmer seg løsning

Daglig leder Espen Solum har forståelse for at kjøperne er lei av å vente.

— Jeg er helt enig i at seksjoneringen kommer for sent, og beklager at det har tatt fire år. De får absolutt det de har kjøpt, men arkitekten har brukt for lang tid på saken. Jeg har vært pådriver for at ting skulle skje fortere, og har nå engasjert en konsulent for å få fortgang i prosessen. Dessverre er det mye jeg ikke kan kommentere på grunn av taushetsplikt, men nå er ting på rett vei, og vi er glade for å bidra til en løsning, sier han.

Arkitekt Tønnessen bekrefter at det er fremdrift i byggesaken.

— 21. juni i år fikk vi endelig på plass rammetillatelse og midlertidig godkjenning, slik at vi er kommet mye nærmere seksjonering, sier Tønnessen.

De tre kjøperne har fått forelagt en skisse til avtale i saken.

— Selger og selgers bankforbindelse har sagt seg villig til i første omgang å betale tilbake kjøpesummen mot at vi gir fra oss leilighetene. Sammen med vår advokat vil vi i august ta endelig stilling til bankens forslag, og vurdere om vi skal ta ut søksmål mot Eiendomsmegler 1 Solum i Kristiansand for å få dekket resterende tap, sier kjøper Stig Arild Lund.