KRISTIANSAND: — Oppstyr hadde jeg ventet, men det ble nok litt i overkant. Det er jo både valgår og agurktider, sier Jan Oksum (55) toppsjef i Norske Skog.

Fædrelandsvennen har møtt den omstridte toppsjefen til et ekslusivt intervju på Fiskebrygga i Kristiansand.

Han medgir at han akkurat nå vil komme høyt opp på en ranking over landets mest upopulære personer.

Forrige uke havnet han nemlig midt i en forrykende kryssild da han foreslo å legge ned ærverdige Union papirfabrikk i Skien, arbeidsplassen til 380 mennesker.

Hele Telemark gikk på krigsstien, og landets øverste politikere gikk til frontalangrep. Statsministeren mente at han manglet samfunnsansvar, og næringsministeren truet med å trekke tilbake en gunstig kraftkontrakt.

Oksum, er født og oppvokst i Vennesla, og fikk sin første arbeidserfaring på Hunsfos, hvor hans far jobbet et langt liv.

I dag er han tilbake på hjemlige trakter. Han nyter formiddagsroen på fiskebrygga i Kristiansand, hvor bare måkene skriker.

Den siste uka har vært en av hans tøffeste, siden han tok over som konsernsjef.

— Det har gått slag i slag med møter og intervjuer. Jeg tror jeg har møtt ledelsen for samtlige partier på Stortinget, minus Kystpartiet, sier Oksum.

Politikerkritikk

Han vil ikke kommentere den krasse kritikken fra politikerne. Oksum mener at de ordlegger seg slik ut fra den rollen de har å fylle.

— Politikerne er mer opptatt av sin posisjon og sitt partis fremtid enn av fremtiden til Norske Skog. Mitt ansvar er det siste. Jeg mener at å legge ned Union er å vise samfunnsansvar. Det trygger arbeidsplassene ved de andre papirfabrikkene våre i Norge, og andre steder i verden, sier Oksum.

Han skjønner godt at politikerne engasjerer seg i fremtiden til de ansatte på Union. Kritikken fra hjembygda Vennesla om rikspolitikernes manglende interesse da Hunsfos måtte barbere ned hundrevis av årsverk har han også merket seg.

— Mange mener politikerne har vist en helt spesiell offensiv holdning i denne saken, fordi det er valgår. Akkurat det vil ikke jeg ha noen mening om, sier han.

Men næringsministerens utspill om å trekke tilbake en gunstig kraftkontrakt, dersom Union ble lagt ned, har han følgende kommentar til:

— Det er dumt av politikerne å tvinge eller true noen til å drive en bedrift videre. De bør heller jobbe sammen med oss og andre norske industriselskaper om å lage best mulig rammevilkår for nye investeringer andre steder i Norge.

Uten jobb

Mens konsernsjefen farer fra styremøte til styremøte i sitt internasjonale konsern (akkurat nå er det styremøte for en av de utenlandske virksomhetene i Kristiansand) går 380 mennesker på Union rundt med en klump i magen.

Hva skal de gjøre når arbeidsplassen deres stenger dørene, fordi bedriften ikke går med stort nok overskudd

For firebarnsfamilien Rulander fra Skien er det krise når mamma Anniken og pappa Tom mister jobben.

— Hvordan oppleves det å stå ansvarlig for at så mange mennesker havner i ledighetskøen?

— Alle som kjenner meg vet at dette ikke er noe jeg gjør med lett hjerte. Det er tungt for meg personlig, men helt nødvendig. Derfor kan jeg ikke skygge unna.

55-åringen sier han forstår frustrasjonen til dem som berøres, og bedyrer at konsernet vil gjøre alt det kan for å hjelpe sine ansatte over i ny jobb.

— Denne saken er ikke over for meg før de ansatte på Union har kommet seg i nye jobber.

Det har vakt harme at Oksum og resten av konsernledelsen har avvist ulike forslag om å selge Union til andre som vil legge om drift og produsere bokpapir.

Umoralsk?

— Er ikke det en temmelig kynisk og umoralsk holdning?

— Nei. Dagens problem er nemlig at det er for stor produksjonskapasitet på både avispapir og den type bokpapir Union kan levere. Dersom Union fortsetter med nye eiere, blir situasjonen den samme som i dag.

Oksum sier at ved å ofre Union vil konsernets øvrige papirfabrikker gå tryggere tider i møte. Den lille fabrikken på den lille tomta midt i Skien hadde ikke fremtiden foran seg.

Ifølge Oksum dreier det seg ikke om profittmaksimering.

— For øyeblikket går konsernet med nullresultat, så det er ingen problemstilling. Det dreier seg om å unngå fremtidig krise, sier han, og legger til:

— Jeg er overbevist om at dette er eneste utvei. og velger å stå rakrygget på det, i stedet for å vende kappen etter vinden.