Oslo (NTB): Det totale registrerte alkoholforbruket i Norge i 2004 var på 6,22 liter ren alkohol per person over 15 år, mot 6,03 liter året før, viser en ny samlet rapport fra Arbeids— og sosialdepartementet om rusmiddelsituasjonen i Norge.

Ser en på aldersgruppen 15-20 år isolert viser tallene en nedgang fra 5,5 liter ren alkohol i 2003 til 5 liter i 2004. Også andel ungdom som har prøvd cannabis gikk ned i samme periode, fra 17 til 13,4 prosent.

Dødsfall

– Det er gledelig at alkoholforbruket blant ungdom har gått noe ned, og færre ungdommer har prøvd eller eksperimentert med narkotika. Samtidig øker alkoholforbruket i befolkningen for øvrig, og særlig bekymringsfull er økningen blant kvinner. Vi må dessverre også konstatere at antall narkotikarelaterte dødsfall har økt i 2004, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF).

Antall alkoholrelaterte dødsfall har økt fra 172 i 2003 til 223 i 2004. Kommuner

Statsråd Høybråten varsler en ny handlingsplan mot rusmiddelproblemer i høst.

Avholdsbevegelsen mener støtet må settes inn mot kommunene.

– Regjeringens alkoholpolitikk har ikke endret seg nevneverdig de siste årene. Men det er blitt lettere å få tak i alkohol fordi kommunene har gitt flere bevillinger, sier Dag Endal, styreleder i Actis, som er en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner og sammenslutninger innen rusfeltet.

Endal mener det er viktig at kontrollen med dem som i dag har bevillinger blir bedre.

– I dag er det i praksis nesten umulig å miste en bevilling, mens det er lett å få den, sier Endal til NTB.

Færre avholdsfolk

Rapporten fra departementet viser at det blir stadig færre avholdsfolk i Norge. Om lag 14 prosent oppga i 2004 at de ikke hadde drukket alkohol i det hele tatt. Blant ungdom i Oslo er trenden motsatt. I 2003 hadde 77 prosent av ungdommene i hovedstaden drukket alkohol, mens tallet i 2004 hadde falt til 75. Departementet mener nedgangen skyldes den økte andelen av innvandrerungdom i Oslo.

Gjennomsnittlig debutalder for alkohol er relativt stabil. Den har gjennom flere år vært på omkring 14,5 år for øl og 15 år før vin og brennevin.

(©NTB)