KRISTIANSAND: — Hvorfor har det vært så lite fokus på bistand så langt i valgkampen, spør Kaja Heidar (21). Sammen med Katrine Gundersen (19), Magnus Møller (20) og Robert Sørbye (21) sitter hun i kantinen på HiA. De fire ungdommene er klassekompiser på statsvitenskap, og på Valgpatruljens oppfordring har de forberedt hvert sitt spørsmål til ministeren. Ved enden av bordet sitter fattigdomsforkjemperen, Hilde Frafjord Johnson (KrF), klar for å svare på Kajas kritiske spørsmål. Hva med handel?

— På søndag kom jeg og statsministeren med en klar utfordring til de andre partiene. Vi mener at 65 prosent av all bistand bør gå til Afrika innen 2009.- Du snakker om bistand til de fattige landene, men hva med handel? Spør Kaja videre. Hun tar en bachelorgrad i utviklingsstudiet og vet hva hun snakker om.- 50 land har fått full markedsadgang til Norge, og vi skal utvide denne adgangen videre, svarer utviklingsministeren. Rettferdig kaffe?

Studentene blir ivrige og følger opp med flere spørsmål.- Har dere rettferdig kaffe i Regjeringens kantine, lurer de.- Ja, og arbeidet for rettferdige produkter har vært en av mine kampsaker, svarer ministeren.Hun mener valgkampen har vært altfor fokusert på hjemlige forhold.- Jeg er redd for en nærsynt valgkamp og ønsker å få kampen mot fattigdom ut blant folk.Både studenter og ministre går rundt med hvitt «make poverty history»-bånd rundt håndleddet.- Det er ikke nok å gå rundt med et hvitt bånd, men det er bra og det utfordrer folk til å gjøre mer, sier ministeren og vifter med armen.- Hva når det ikke er in lenger?- Jeg håper det er in så lenge som mulig og at løftene om gjeldsslette blir innfridd innen 2010. KrF og Frp?

Magnus Møller lurer på om Hilde kan tenke seg å samarbeide med Frp hvis det var det eneste alternativet til en rød-grønn regjering.- Nei, det er helt uaktuelt. Jeg vil ikke samarbeide med Frp på grunn av spørsmålet om fattigdom, svarer utenriksministeren kontant.Robert Sørbye lurer på hvorfor ikke de rike landene har totalslettet de fattige landenes gjeld.- Norge er den sterkeste påvirkeren internasjonalt til å slette gjelden, men det må gjøres i samarbeid med andre land. Hvis ikke må de fattige landene fortsatt betale ned gjeld til dem, forklarer Hilde Frafjord Johnson før tiden renner ut og hun må løpe i neste møte. 15 minutter med kritiske spørsmål fra engasjerte studenter er over. På klikkende sko forlater utviklingsministeren åstedet.- Det hun sa var helt greit, men det kom ikke fram noe nytt, sier Katrine Gundersen.- Jeg synes hun er flink og gjør en god jobb, men hun kjemper en litt ensom kamp, sier Kaja Heidar.hilde.moi@fedrelandsvennen.noheidi.ditlefsen@fedrelandsvennen.no