OSLO: Kystvannet langs sørlandskysten er blitt varmere og inneholder mye mer næringssalter enn tidligere. Det har ført til at artsmangfoldet er i ferd med å endre seg.

Vannet inneholder mindre oksygen enn før, og får dermed mer plankton. Vannet inneholder derfor mange flere partikler enn det gjorde før.

Plante— og dyrelivet på grunt vann ser ut til å bli dårligere. Statens forurensningstilsyn har registrert færre arter av bunndyr og at algesamfunnene er i endring. Nye arter som japansk drivtang og japansk sjølyng koloniserer bunnen sammen med en rekke kjente rasktvoksende arter. Samtidig er sukkertaren i ferd med å forsvinne fra hele Skagerrak-kysten.

Siden 1990 har det vært en betydelig økning i langtransporterte næringssalter til kyststrømmen langs Sørlandet.

Havvann sør i Nordsjøen bringer med seg store mengder næringssalter vinterstid, som igjen gir grunnlag for våroppblomstringen av planteplankton i sjøen. Lokale tilførsler av næringssalter har størst innflytelse om sommeren.

SFT regner at bare 50-70 prosent av organiske partikler i vannmassene har opphav i havet. Resten skyldes tilførsel fra landområdene. Flom på kontinentet og i Norge har periodevis gitt store bidrag av næringssalter og partikler i havet.

Noen ekstremt varme somre (1997, 2002 og 2004) har gitt temperaturer opp mot dødelig grense for enkelte kaldtvannsarter, deriblant sukkertaren, opplyser SFT.

SFT gjennomfører et årlig program for kystovervåkning.