KRISTIANSAND : Av de 12 restaurantene og utestedene Fædrelandsvennen snakket med kunne bare tre melde om at de hadde svenske sommerarbeidere hos seg. Hartmanns brygge, Havanna Etcetera og Pieder Ro har henholdsvis tre, to og én svensker på jobb hos seg for sommersesongen. Hos både Phileas Fogg og Glipp har de hatt svenske arbeidstakere tidligere år, men ingen i sommer.

Avdelingsleder i Manpower Kristiansand, Kjetil Pedersen, forteller at de ikke har noen svensker inne nå.

— Vi har bare hatt noen få henvendelser fra svenske sykepleiere. Når det gjelder restaurant- og utelivsbransjen så tror jeg mange skaffer seg jobb gjennom nettverk, eller går direkte til arbeidsplassen, sier han.

Pedersen syns det er vanskelig å spekulere i hvorfor ikke flere svensker kommer til Kristiansand, men mener kanskje at avstanden kan ha noe å si.

— Mange velger kanskje minste motstandsvei, og søker heller jobber i Oslo der det er kjent at mange svensker oppholder seg, legger han til.

Solvår Slaughter i Hotell- og restaurantarbeiderforeningen stiller seg positiv til den svenske arbeidskraften:

— Hvis det er behov for arbeidskraft så må vi ta den der det kommer fra. Jeg har ikke oversikt over omfanget her i byen, men vi er klar over at det er vanlig, sier hun.