KRISTIANSAND: — Dette er udramatisk, og en utvikling som kommer som en naturlig konsekvens av omleggingen til studieprogrammer, altå bachelor- og mastergradsystemer. Nå søker studentene seg inn for flere år av gangen, og det blir dermed færre søkere som må gjennom Samordna opptak hver år, sier informasjonskonsulent Tor Martin Lien til Fædrelandsvennen. Nedgangen har kommet på økonomi- og ingeniørfag.

En annen årsak til den lille nedgangen i antall søkere mener Lien skyldes at HiA tidligere har vært inne i en enorm vekstperiode som nå har stabilisert seg.

HiA sendte i går ut 3166 tilbud om studieplasser til studenter fra hele landet. I fjor var antall tilbud 3389. I alt tilbyr HiA 2560 plasser gjennom Samorda opptak.

Opptaksansvarlig, Bjørg Reidun Roland har tro på at de blir fylt opp.

Hun opplyser at de mest populære fagene på HiA i år er sykepleier, vernepleier, idrettsfag, ernæring, mat og kultur, samt utviklingsstudiet.

  • Realfag har generelt få søkere, og vi ønsker alltid flere studenter der. Ellers er nedgangen veldig liten på økonomiske fag, og vi har ikke sett noen dramatiske tall foreløpig, sier hun og legger til at Forklaringen på nedgangen kan være at studentene nå søker seg videre på diverse bachelorgrader internt i systemet, og dermed ikke må gjennom Samordna opptak.

— Tidligere ville disse studentene vært ute på markedet og søkt på forskjellige årsstudium, mens de nå søker seg på et helt bacherlorprogram, mener Roland.

Èn ny mastergrad er også kommet i gang på HiA i år. Studiet i «Management Developement», som er nettstudie og et samarbeidsprosjekt med flere afrikanske universiteter, har plass til ti norske og ti afrikanske studenter.