— Det er så mange maltblandinger. Lys, karamell, farve og bayer. Alt i alt inngår mellom 700 og 800 stoffer, sier bryggerimester Per Bessessen (57) ved Christianssands Bryggeri og ser lykkelig ut. Dagen er nemlig kommet. Julegaven «fra Per til Per og ølelskerne» kan åpnes. Påkrevd verktøy: Flaskeåpner. - Hvert år evaluerer vi juleølet som var, i januar. Så skjer ingen ting før september. Da brygger vi på nytt i noen intensive dager. Vi får bare én sjanse til å treffe, forteller han som har vært med på moroa siden tidlig på 1970-tallet, men som aldri går lei. Armen løftes i elgjaktskytestilling for å demonstrere det med «én sjanse».- Jo, det er nok min lykkeligste stund hvert år - på jobb, vel å merke. Det er ikke ofte jeg får anledning til å konsentrere meg om faget på den måten. Må bare være her når det pågår!Bessessen og hans kolleger lager egentlig tre sorter juleøl; den klassiske med cirka 6,6 prosent alkohol, som CB brygget for første gang i 1937, dessuten to typer med like mye alkohol som vanlig pils. Den ene er fyldigere i smaken enn den andre, men begge mørke i fargen.- Renhetsloven gjelder: Malt, humle, gjær og vann. Ikke noe annet. Visste du forresten at humle var munkenes bidrag til forbedring av ølbryggingen på 500-tallet?