KRISTIANSAND: — Det viktigste for oss er at det er folk som vil studere her. At det er noen som er godt voksne, er bare sunt for miljøet, sier Ragnhild Lager, kontorsjef for studieseksjonen ved HiA.

— Er det ikke et problem at de tar studieplasser fra de unge?

— Jeg kan ikke se at det er noe problem. Vi kan ikke ta fra noen den rettigheten det er å studere bare fordi de er over en viss alder, sier Lager.

Studieveileder for humanistiske fag, Anne Stie Christiansen, synes de godt voksne studentene er en stor ressurs for høyskolen.

— De skaper et veldig godt klima i en studentgruppe, og de er ikke så redde for å dumme seg ut som de yngre er. I tillegg er de ofte mer bevisste i forhold til studiet og jobber mer enn de unge, sier hun.

Studentene over 40 er en sammensatt gruppe. Noen er over pensjonsalder og studerer kun av egen interesse. Andre begynner på en helt ny utdannelse i forbindelse med at de skal omskoleres. I tillegg kommer de som er på etterutdanning.

  • Mange av de som ikke har studert når de var yngre, føler nok også et press på seg til å studere, siden det nå er så mange som har utdannelse, mener hun.

Tidligere måtte mange av disse begynne ta opp igjen ungdomsskolen og ta fag fra videregående. Nå er det mulig å komme rett inn på høyskolen med såkalt «realkompetanse». Det vil si at høyskolen vurderer studenten individuelt og ser om vedkommende er kompetent til å komme inn på enkelte studier.

— Det har vært en åpning til studiene for mange, sier Stie Christiansen.