KRISTIANSAND: — Jenta har hatt en vanskelig oppvekst, hun har opplevd voldtekt og har også nylig vært fornærmet i en voldtektssak. Likevel mener jeg retten må legge til grunn at hun er tidligere dømt for vold mot miljøarbeidere i en annen institusjon og at angrepet på de to kvinnelige miljøarbeiderne i Lillesand Prosjektet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, sa aktor Anne Gro Aanensen Kleven blant annet i tingretten i går.

Hun la ned påstand om halvannet års fengsel, hvorav seks måneder betinget.

Jentas forsvarer, Line Hvidsten Ingebretsen, reagerte og mente aktors reaksjon var for streng.

Etter hennes vurdering vil jenta være best tjent med betinget fengselsstraff på vilkår av at hun får et opplegg med innleggelse på en avrusningsklinikk.

Massevoldtekt Det var forsvareren som fortalte om massevoldtekten hennes klient har vært utsatt for.

I 2004, omkring et år før angrepet hun nå er tiltalt for, ble den unge Bergens-jenta voldtatt av seks utlendinger i en leilighet i Oslo. Saken er omtalt som en av de mest alvorlige voldtektssakene her i landet.

— Min klient sliter. Voldtekten førte til strenge fengselsstraffer. Tre av utlendingene fikk fengselsstraff i henholdsvis seks, fem og fire år. Saken kommer opp i Borgarting lagmannsrett i april. Det er skyldspørsmålet som da skal behandles på nytt, forklarte forsvareren, Line Hvidsten Ingebretsen og la til at hennes klient i dag er plassert i Lillesand Prosjektet og har alvorlige rusproblemer.

Forsvareren ba retten legge til grunn at motivet for ugjerningen som ble begått i Høvåg før jul i fjor, kun var å skremme de ansatte slik at jentene kunne rømme. Begge de tiltalte er nå tilbake i Lillesand Prosjektet, men på andre avdelinger.

Svikt i Lillesand Prosjektet Forsvareren til den yngste barnevernsjenta, som forklarte seg for lukkede dører tirsdag, kom med sterk kritikk av Lillesand Prosjektet.

— Det siste året har vært det vanskeligste i hennes liv. Hun har ikke noe positivt å si om den private barnevernsinstitusjonen, bortsett fra ar hun kan ruse seg og har fått nye nettverk, sa Birgit Vinne og fortsatte:

— Trygghet er fraværende på grunn av stadig nye miljøarbeidere. Min klient forstår heller ikke hvorfor hun ble plassert sammen med den sterkt rusbelagte 17-åringen, sa forsvareren.

Hun viste også til et vedtak i fylkesnemnda i Hordaland:

— De mener Lillesand Prosjektet har sviktet i omsorgen av min klient. Tiltaket virker ineffektivt og har ikke klart å ta hånd om jenta som ruser seg og som også ruser seg på institusjonen, refererte hun.

— Nemnda mener det er mangelfull kompetanse i forhold til rusproblemer. Konklusjonen er at Lillesand Prosjektet verken anses materielt eller faglig kompetente til å ta ansvar for de vanskeligst stilte barnevernsungdommene, sa hun.

Vinne la for øvrig til at situasjonen er bedre i dag og at det er gjort forbedringer i tiltaket.

Aktor la ned påstand om 300 timers samfunnstjeneste eller ti måneders ubetinget fengsel for den 15 år gamle klienten hennes.

Dom i saken faller 28. mars.