DEBATT: Si din mening nederst i saken. Husk fullt navn.

MANDAL: — Jeg trodde slike fangstmetoder hørte en fjern fortid til, sier en oppgitt leder av Naturvernforbundet i Vest-Agder, Torbjørn Fredriksen.

Det er grunneier Norleif Theland på Røyseland utenfor Mandal som har fått tillatelse til å sette ut revesaksen for fangst av rev på eiendommen. Han sier at Naturvernforbundet ikke begriper noe som helst når de protesterer på revesaksbruken.

- Helt lovlig

  • Her er rev med skabb som bare lider, på eiendommen. De blir avlivet effektivt med saksen, sier Theland.

Han mener Naturvernforbundet i stedet burde være opptatt av hvordan man kan redusere revebestanden.

— Dette er for det første fullt lovlig, og skjer på en slik måte at dyret ikke lider, sier han.

Theland mener Naturvernforbundet er naivt som fortsatt tror at rev med skabb ikke finnes.

Revesaksen det er snakk om, som også kalles svanehals, er laget slik at når dyret napper til seg åten som er i midten, klapper saksen rundt hodet på den. Meningen er at den da skal dø øyeblikkelig ved at nakken knekkes.

— For det første finnes mange eksempler på at dyret ikke blir drept, men blir stående og lide. Dessuten fanger slike feller andre dyr også, ikke bare rev, påpeker Fredriksen.

Det er Landbruksnemnda i Mandal som har gitt Theland tillatelsen. Saksbehandler og skogsbrukssjef Yngvar Mjåland sier at det er første gang han har behandlet en slik søknad.

— Vi har fått protester fra privatpersoner og et jaktlag. Men tillatelsen er gitt i henhold til de forskrifter som gjelder, sier Mjåland.

Åten over vannet

Saksen må settes slik at bare åtet er synlig over en vannoverflate som er isfri. Søkeren må opplyse kommunen om hvor han har satt fellen.

— Det kan være vi sjekker at det er gjort riktig, sier Mjåland. Videre skal det settes opp advarsler slik at turgåere ikke risikerer å gå i fellen.

Seksjonssjef Ingebrigt Stensaas i Direktoratet for naturforvaltning sier at han godt forstår at folk reagerer på at denne jaktformen fortsatt eksisterer.

— Derfor har vi strenge forskrifter slik at fellen faktisk dreper med en gang, og at alt gjøres for at andre dyr ikke skal gå i den, sier han.

Han sier at det er veldig få som fortsatt benytter seg av denne jaktmetoden.

— Det mest vanlige er skyting, sier Stensaas.

Reaksjoner

Likevel er det ikke mangel på reaksjoner på revesaks. I 2004 gikk viltforvalter Ulf Lucassen ved Fylkesmannen i Møre og Romsdal kraftig ut mot revesakser. Han oppfordret Direktoratet for naturforvaltning til å forby disse fellene. Fellene tok andre arter enn det de var beregnet for, og satte jakten i dårlig lys, mente Lucassen.

Jaktkonsulent Sven Stenbrenden i Norges Jeger og fiskeforbund sier at dersom fellen settes opp på riktig måte, er det etter hans mening en human jaktform.

— Men også jeg forstår at noen reagerer, sier han.