KRISTIANSAND:

Her følger klinikksjef Geir Bøhlers argumentasjon for hva som må telle når ledelsen bestemmer seg for hvor karkirurgien skal legges:

Synergieffekter til andre fagområder

Allerede gjennomførte strukturendringer på Sørlandet sykehus

Demografi og geografi

Vedtatt strategiplan for Sørlandet sykehus.

1. Bøhler slår fast at det pr. i dag ikke er noe fellesbruk av utstyr mellom hjertesenter og karkirurgi.

2. De to virksomhetene vil også bli drevet med to atskilte legebemanninger.

3. Det er noe bruk for nærhet til ryggsenteret på revmatologisk avdeling som er etablert i Kristiansand.

4. Tilbudet til diabetes-, dialyse— og gynekologiske pasienter vil være like godt både i Arendal og Kristiansand.

5. Arendal har bedre kapasitet på operasjonsstuene.

6. 17.000 pasienter fra Vestre Vest-Agder får sju mil lengre reisevei om karsenteret legges til Arendal.

7. Flest folk har kortest vei til sykehuset i Kristiansand.

Slik er fordelingen: 140.000 har kortest vei til Kristiansand, 83.000 har kortest vei til Arendal og 40.000 mennesker har kortest vei til sykehuset i Flekkefjord.

8. Revmatologisk-, nevrologisk- og øre-, nese- halsavdelingene har vaktordning hovedsakelig i Kristiansand. Øyeavdelingen har vaktordning i Arendal, der også helikopterbasen ligger.

9. I fylkeskommunens fagråd var Arendal utpekt som lokaliseringssted for karkirurgien. I integrasjonsprosessen var det enighet i ledelsen på Sørlandet sykehus om å legge karkirurgien til Arendal og brystkassekirurgien til Kristiansand.

Dette er klinikksjef Geir Bøhlers oppsummering:

— De faglige synergieffektene er til stede, men er ikke lenger uttalte i forhold til hjertesenteret. I forhold til de kliniske avdelingene for øvrig må synergieffektene vurderes opp mot de strukturendringene som er gjennomført. For fag som ikke er blitt funksjonsfordelt, har synergieffektene like gyldige argumenter for både Arendal og Kristiansand. Det er forholdsvis svake synergieffekter mellom karkirurgi og nevrologi/revmatologi, skriver Bøhler.

— Tidligere vedtak i fylkeskommuner og i integrasjonsprosessen har pekt på Arendal som karkirurgisk senter. Dette er imidlertid blitt sett i sammenheng med at thoraxkirurgien (= brystkassekirurgi) ble lokalisert til Kristiansand. Utviklingen her går mot samling av thoraxkirurgien i ett senter i Helse Sør, sannsynligvis i Oslo, skriver Bøhler.

Hvilken endelig beslutning han og direktør Jan Roger Olsen trekker på bakgrunn av dette, blir klart mandag 11. oktober.