LINDESNES: — Dette er en skikkelig gladnyhet. Nå slipper vi å bygge ut en gammel skole. I stedet kan vi bruke nåværende skole mens den nye bygges, jubler leder for byggekomiteen, Tom Rune Thorvaldsen.

Spangereid skole sliter hardt med en rekke problemstillinger: Inneklimaet er dårlig, det er trangt og umoderne, og i tillegg henger et krav om å bedre brannsikkerheten over skolen fra brannvesenets side.

Derfor har det lenge vært jobbet med planene om å bygge en helt ny skole. Så da arkeologene i sommer kom over to gravhauger fra folkevandringstiden på tomta der skolen er tenkt bygd, var det et slag i ansiktet.

Det betydde automatisk fredning av området som et historisk kulturminne.

Nå har imidlertid fylkes- og riksantikvatoren undersøkt resten av tomta - uten å finne flere fortidsminner.

— Det betyr at vi vil frigi tomta, og skolen kan bygges her. Dog må den flyttes noen meter i forhold til der det var tenkt tidligere, sier arkeolog hos fylkesarkeologen, Linn Knudsen.

Ideelt

Det dreier seg om et jorde på 21 mål som kommunen kjøpte i vår nettopp for å bygge skole her. Det ligger et par steinkast fra dagens skole, og er ideell til formålet.

Gravhaugen på om lag 12 meter i diameter vil for all framtid bli fredet på skoletomta. Knudsen sier at det ikke vil bli tillatt å bygge noe oppå her. - I stedet bør det på et vis markeres at det er et oldtidsfunn her, sier hun.

Ny regulering

Nå kan reguleringsarbeidet for den nye skolen ta til for alvor etter at man en tid har måtte jobbe med to forskjellige alternativer - ny skole og utbygging av dagens skolebygg. Etter planen skal reguleringsprosessen komme i gang i desember.

Tor Rune Thorvaldsen sier at denne prosessen er omfattende, og en ny reguleringsplan for området ikke vil være klar før neste vår.

— Deretter vil vi kunne sende utbyggingen ut på anbud, og forhåpentligvis være i gang med byggingen neste høst, sier Thorvaldsen. Han håper at en ny skole kan åpne dørene til skolestart i 2007, som er det siste året brannvesenet har satt som frist for at brannforskriftene skal være oppfylt.

Men selv om problemet knyttet til ordtidsfunnene nå synes ryddet av veien, er skolen fortsatt ikke finansiert.

Mye penger

— Helt grovt snakker vi om rundt 66-67 millioner kroner, som er en fullverdig skole med gymsal og det hele. Det er mye penger for Lindesnes kommune, og vi må på et vis finne disse pengene, sier Thorvaldsen.

Flere lokalpolitikere har luftet tanken om å ha flere byggetrinn på nyskolen, men det håper Thorvaldsen å slippe.

— Det beste er å bygge skolen fullt og helt ferdig med en gang, sier han.

jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no