ÅSERAL/BYGLAND: – Det vil bety fantastisk mye for hele regionen om dette blir noe av, mener Elling T. Eikerapen.

Høyre-representanten fikk torsdag kveld Åseral kommunestyre med på at de to kommunene skal lage et forprosjekt der en felles veikomite skal se om prosjektet er realistisk.

280px_vei_åseral_bygland.png

Før kommunestyremøtet hadde rådmann Kjell Gunnar Olsen gått i mot noen form for planlegging. Han mener prisen opp mot 300 millioner kroner er mye, og han vil heller ruste opp eksisterende veier til kysten.

Omvei

Men Eikerapen mener en vei fra Bortelid til Setesdal vil bety mye for næringslivet i Åseral.

– I dag må vi kjøre store omveier for å komme oss oppover Setesdalen, mot Haukeli og Vestlandet, sier han.

Han mener også en vei vil føre til et kraftig oppsving for turismen og særlig for bygging av nye hyttefelt langs veien mot Bygland som er på nesten to mil.

Betyr mye

POSITIV: Bygland-ordfører Leiv Rygg vil gjerne ha vei fra Setesdal over til Åseral. Men det er et delt kommunestyre i synet på saken. Foto: Torstein Øen

Også Bygland-ordfører Leiv Rygg er positiv.– I dag har Bygland gode kommunikasjoner nord— og sørover, men ikke vest- og østover. En vei mot Åseral vil bety mye for oss, sier han.

Han mener dette må bli en fylkesvei, og i så fall må fylkespolitikerne både i Aust- og Vest-Agder si seg enige i at dette er en god ide. Det synes nok ikke halve kommunestyret i Bygland. Med knappest mulig flertall ble det vedtatt å bevilge 50.000 kroner til et forprosjekt.

– Det er nok ikke fordi motstanderne ikke gjerne vil ha vei, men at de ikke tror veien kan bli noe av. Derfor vil de ikke bruke tid og penger på dette, sier Rygg.

Skeptisk ordfører

Oddmund Ljosland (Sp), ordfører i Åseral.

Også Åseral-ordfører Oddmund Ljosland er skeptisk.– Jeg sier ikke nei til vei om spaden faktisk blir stukket i jorda. Men jeg tror ikke dette er mulig få til, i alle fall ikke per i dag, sier han.

Han ønsker at kommunen heller skal bruke tid og penger på å få realisert veiprosjektet mellom Bortelid og Ljosland.

– Dessuten har setesdalregionen lenge signalisert at de heller vil prioritere riksvei 9 fremfor en helt ny vei som dette er, sier Ljosland.

Han sier at han heller ikke har hørt noen fylkespolitikere verken i aust eller vest har ønsket en ny vei.

– Jeg tror ikke det er mulig å komme utenom en tunnel fordi dette går gjennom verneområdet med villrein. I så fall blir investeringene så høye at det ikke lar seg gjøre på flere tiår, tror han.

Flere forsøk

Men en som virkelig håper dette blir noe av, er Bjarne Verdal som har sittet i kommunestyret i Åseral i mange år. Han forteller om flere forsøk etter krigen på å få veiprosjektet til.

– En gjennomgangsvei mot Setesdal vil bety mye for hele Sørlandet, tror han.

Nå skal den politiske gruppa bruke dette og hele neste år på å finne ut om veien er mulig å få til.