LYKKE: Etter et ubehagelig første døgn på nyfødtintensiven, har alt gått som det skal for familien. Elias er frisk, spiser godt og holder mamma og pappa våkne om nettene, slik som en baby skal. Marianne og Bjørn innser at de har fått en ny sjef i huset. Foto: Jon Anders Skau

LILLESAND: — Det er kjempegreit å få oppfølging av en som har fulgt meg gjennom hele svangerskapet. Hun kjenner meg, og ting vi har lurt på underveis kan hun følge opp. Det er veldig betryggende, og hun har en enorm kompetanse, sier Marianne Gravås, nybakt mamma til lille Elias.

Hovedpersonen selv sover fredelig i et pledd på sofaen. Han er bare åtte dager gammel, og utslitt etter alle protestene han kom med på vekten. Jordmor Maria Ringheim er på tidlig hjemmebesøk, og har sjekket lengde og vekt. Like viktig er samtalen hun har hatt med de nybakte foreldrene.

Sjef

De har vært hjemme i tre dager etter sykehusoppholdet, og har fått en ny sjef i huset.

— Jeg synes det er veldig ok å spørre om helt enkle ting vi lurer på. Er det normalt at han ikke vil ligge naken på stellebordet? Er det normalt at han hveser når han puster? Er det normalt at han vil ha mat hver time? Skal han ha mat hver time? Slike ting ringer du ikke til helsestasjonen om. Terskelen blir så lav for å spørre når jordmor kommer på besøk, sier pappa Bjørn Gravås.

LYKKE: Etter et ubehagelig første døgn på nyfødtintensiven, har alt gått som det skal for familien. Elias er frisk, spiser godt og holder mamma og pappa våkne om nettene, slik som en baby skal. Marianne og Bjørn innser at de har fått en ny sjef i huset. Foto: Jon Anders Skau

Han er hjemme i permisjon to uker nå som Elias er født.— Det er fint å få en bekreftelse på om det du gjør er greit. For du har jo ikke peiling, sier Bjørn.

Tetter et hull

Det er ikke nytt med hjemmebesøk. Det som er nytt, er at jordmor kommer hjem like etter utskrivning fra barsel.

Dette kommer i tillegg til hjemmebesøket fra helsesøster. Dermed får den nye familien besøk av begge, og overgangen fra sykehuset blir tryggere.

— Helsevesenet har hatt et hull i barselomsorgen. Nå kommer jordmor inn fort. En helsesøster kan mye om babyen, men lite om mor. Jordmor kan litt om det nyfødte barnet og mye om mor. Nå blir det et pasientforløp uten huller, forklarer jordmor Maria Ringheim.

Det er innføringen av samhandlingsreformen som er bakgrunnen for omleggingen i Lillesand.

- De første to ukene er kritiske

Helsedirektoratet har laget nye retningslinjer for barselomsorgen. Direktoratet anbefaler to hjemmebesøk den første uken for førstegangsfødende.

Helsetilsynet vurderer de to første ukene som en kritisk tid for familier med nyfødte barn. Perioden mellom utskrivelse fra sykehuset frem til mor og barn får kontakt med helsestasjonen blir beskrevet som bekymringsfull.

«Tjenestetilbudet ikke har tatt tilstrekkelig høyde for den korte tiden kvinnene er i sykehuset, og at det oppstår en kritisk periode mellom utreise fra sykehus og til det er en reell kontakt med helsestasjonen» skriver Helsetilsynet, som anbefaler følgende:

Førstegangsfødende kvinner, familier og kvinner i en risikosituasjon, alle kvinner med vanskelig ammestart, kompliserte fødselsforløp, eller ambulant fødsel/hjemmefødsel tilbys to besøk av jordmor. Det første finner sted innen første døgn etter hjemreise fra fødebarselavdelingen og det neste etter to til fire døgn etter første besøk.

- Vi skriver dem ut til et sort hull

Fagutviklingsjordmor ved fødeavdelingen i Kristiansand ønsker alle kommuner gjorde som Lillesand.

— Det går ofte for lang tid etter utskrivelse fra barselavdelingen før barselkvinnene blir møtt hjemme i kommunene. Friske barselkvinner har fått kortere og kortere liggetid på sykehus, men vi skriver dem ut til et sort hull. Dette kan organiseres bedre, både fra sykehuset og kommunenes side, og her har Lillesand vært helt fantastisk, sier fagutviklingsjordmor Berit Lunden Hustad ved fødeavdelingen på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Hun var leder for et samarbeidsprosjekt mellom sykehuset og knutepunktkommunene som så på forløpet for svangerskap, fødsel og barseltid. Prosjektet viste at overgangen inn og ut av sykehuset var sårbare perioder.