– Det er selvsagt både artig og flott å få et slikt skussmål. Men det ligger hardt arbeid bak oss og det ligger hardt arbeid foran oss for å få dette til, sier ordfører Helge Sandåker og rådmann Hans Stusvik.

Kommunebarometeret lages av Kommunal Rapport. Gjennom 11 ulike kriterier er 390 norske kommuner undersøkt. Marnardal troner øverst med karakter på seks av seks mulige i de fleste sektorene.

Et eksempel er at Marnardal kommune har 55.000 i gjeld per innbygger – 8.000 kroner under for eksempel Mandal. Men samtidig har kommunen 130 millioner kroner i banken.

Overskudd

I fjor fikk kommunen 7,6 millioner kroner i overskudd, et netto driftsoverskudd på 4,1 prosent. Stortinget har ment at kommunene bør ligge på 3,0 prosent, men de fleste balanserer på rundt null prosent og mange i minus.

Marnardal har dessuten ikke rørt Agder Energi-aksjene sine. Det skjedde heller ikke i 2001 da mange av de andre agder-kommunene solgte seg ned. – Vi fikk i fjor 13 millioner kroner i avkastning av vår eierandel, som gir viktige inntekter, sier Stusvik.

Samkjørt kommunestyre

Sandåker mener at en viktig grunn til at økonomien har vært solid over mange år er et samkjørt kommunestyre. – De fem siste årene er budsjettet blitt vedtatt enstemmig. Da er det mye lettere å jobbe for felles mål, sier han.

Sandåker kjenner selvsagt godt til at den stikk motsatte holdningen gjelder hos naboen i sør. I Mandal er de to siste budsjettene vedtatt med 18 mot 17 stemmer, og med et flertall som temmelig konsekvent ikke følger rådmannens forslag.

– Det vil jeg ikke mene noe om, men jeg er glad de snudde om AE-salget. Det hadde i så fall berørt alle agder-kommunene, sier Sandåker.

Marnardal har ikke tenkt å hvile på laurbærene. De vet veldig godt at ting svinger raskt i kommune-norge. – Vi er fortsatt nødt til å redusere våre driftsutgifter, spesielt innenfor omsorgssektoren, sier han.

Store investeringer

Marnardal står foran en rekke store investeringer som blir en utfordring. Innenfor vann— og kloakksektoren må det bygges ut og fornyes for over 20 millioner kroner de neste årene – mye penger for en kommune som dette.

Kommunen må også bygge ny barnehage, også det noe som koster 20-30 millioner kroner. De ønsker å låne minst mulig for å få ned gjelden de alt har, og heller ta av fondsmidler.

Sandåker sier at et meget viktig fokus i årene framover er et godt tog-tilbud mot Kristiansand og byens arbeidsmarked. – Folk skal kunne bo her, men jobbe i Kvadraturen, sier Sandåker.