SØGNE: — Hadde det vært tilrettelagt for røyking da jeg holdt på, kan det hende man hadde vært fornøyd med det, og ikke begynt og utforske med injisering. Det kunne ha ført til færre nær-døden-opplevelser, sier Ronny Bjørnestad til Fædrelandsvennen.

Han har selv overlevd åtte heroinoverdoser.

Årlig dør over 250 misbrukere av overdose i Norge. Helseminister Jonas Gahr Støre vil nå ta grep for å få ned dødeligheten og bedre helsen til tunge misbrukere.

– Ett av temaene jeg har forholdt meg til er røyking av heroin. Det har jeg tenkt å si ja til, og det får jeg regjeringen med på, sier Støre i et intervju med gatemagasinet =Oslo.

Ronny Bjørnestad fra Søgne leder brukerorganisasjonen ProLAR. Han har lagt bak seg mange år som heroinmisbruker i Oslo. Nå støtter han Støres legaliseringsforslag.

— Røyking er en mildere måte å bruke heroin på, som gir mindre risiko for overdose. Bare det i seg selv en bra utvikling, sier Bjørnestad.

Ikke røykekultur i Norge

Den mest utbredte metoden for å røyke heroin kalles "Chasing the Dragon". Her legges stoffet på en folie og varmes opp. Et sugerør eller en sammenrullet seddel brukes til å suge inn røyken.

Ifølge Bjørnestad er heroinrøyking en dyrere form for rus, ettersom du må kjøpe mer stoff for å oppnå samme rus.

I Norge har de fleste misbrukerne injisert heroin.

— Det henger nok sammen med at det ikke har vært en røykekultur blant misbrukere, som i andre land, tror Ronny Bjørnestad.

- Må jobbe for rusfrihet

Forslaget om å legalisere heroinrøyking har ikke bare vakt positive reaksjoner i dag.

— Troen på at alle rusavhengige kan få hjelp mot sitt misbruk må være utgangspunktet i ruspolitikken. Vi må jobbe for rusfrihet, ikke bidra til fortsatt rusavhengighet, uttaler KrFs helsepolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Dagfinn Haarr, kjent lege i Kristiansand med stort engasjement for rusmisbrukere, avdramatiserer forslaget til Støre.

STØTTER STØRE: Lege Dagfinn Haarr Foto: Lars Hoen

— Nå virker det som om man skal begynne å dele ut gratis heroin i sigarettform til folk. Det eneste dette handler om er at det er sunnere å inhalere stoffet enn å sprøyte det i seg. Og det støtter jeg selvfølgelig, sier han til Fædrelandsvennen.

Haarr viser til Nederland hvor bildet er snudd, og 85 prosent av heroinmisbrukerne nå inhalerer, i stedet for å bruke sprøyte. Her har dødeligheten gått markant ned.

Les også:

Vil ha heroinbehandling

Helseministeren presiserte fredag at han mener rusmisbrukerne som i dag går på sprøyterom for å sette sprøyter, også må få mulighet til å røyke heroin der. I følge sprøyteromsloven er det kun tillatt å injisere heroin.

Ronny Bjørnestad i ProLAR mener det er på høy tid helsemyndighetene begynner å ta på alvor de høye dødstallene blant norske rusmisbrukere.

ProLARs mål er imidlertid å få heroin inn som medisinsk behandling av tunge rusmisbrukere i Norge. Dette har flere land i Europa innført med gode resultater.

— Først da vil vi få en skikkelig helsegevinst og antall overdoser vil gå drastisk ned, spår Bjørnestad.

Støre avviser

VIL HA LOVLIG HEROINRØYK: Helseminister Jonas Gahr Støre. Foto: Bendiksby, Terje

7. mars skal regjeringen vedta den nye rusmeldingen. Overfor NTB avviser Støre heroinassistert behandling blir en del av denne meldingen.

— Nei, jeg er ikke der. Jeg hører fra noen brukere og enkelte i førstelinjetjenesten at å gjøre heroin til medisinsk behandling er veien å gå, men jeg har ingen signaler om at regjeringen endrer politikken sin. Det vi gjør med røyking er likevel et uttrykk for at vi ikke er dogmatisk eller ideologisk bundet, sier Støre til NTB.

Likevel er Ronny Bjørnestad i ProLAR overbevist om at heroinbehandlingen også kommer til Norge.

— Jeg tror at vi vil se dette i løpet av fire til fem år. Det er bare så synd at dette kommer så seint. Hvis det dør 270 unge og voksne misbrukere hvert år, vil det si over tusen døde personer i løpet av fire år, sier Bjørnestad.