LITT REDDE: Harry Honnemyr (foran) og Almar Hedman (bak) er redd for at en ny regjering vil rive ned det arbeiderbevegelsen har bygd opp. Foto: Tore André Baardsen
SKIFTE? Jørgen Andre Olsen sitter på benken foran Kulturhuset sammen med Frøya, Sander, Dina og Charlotte Karlsen Myhre. De er litt i tvil. Isspisende Jan Gundersen er ikke. Han vil ha skifte Foto: Tore André Baardsen
VIKTIG: - Mye står på spill, mener Karin Eivindson, som skal stemme på Jens. Foto: Tore André Baardsen
VALGIDYLL: I Vennesla er valgkamp gemyttelig. De er i ulike partier, men i samme familie. Da er det greit med en god prat for Aps Solveig Robstad og Høyres Tor Søren Drivenes. Foto: Tore André Baardsen

VENNESLA: — Er det ikke litt vilt. Fire partier, og så er vi enige om sabla mye likevel, sier Aps Solveig Robstad.

Hun tilhører ordførergrenen og Ap-siden av Robstad-slekta. Både Solveigs far, bestefar og oldefar har vært ordførere.

Rundt seg har hun tre og firmenninger. Jens Røed er i Høyre, Tor Søren Drivenes er i Høyre. Hans bror, Eivind Drivenes, er i Senterpartiet. Einar Robstad er onkel til de to brødrene og en eller annen menning til de andre. Han er i Venstre.

— I Robstad-slekta er vi samfunnsengasjerte, men kommer til ulike løsninger. Vi har mye å takke arbeiderbevegelsen for, men det betyr jo ikke at de kan alt best fremdeles, sier Einar.

Rakke ned på

Solveig Robstad synes valgkampen bare handler om å rakke ned på andre, i stedet for å fortelle hva man vil. Hun forstår godt at mange går lei og blir frustrerte.

— De burde kommet med fire punkter. "Her er det vi vil. . . "

Synes du politikerne er for opptatt av å rakke ned på andre

Jens Røed avbryter:

— Nå kritiserer du jo din egen Jens. Han er verstemann til å rakke ned på andre.

— Høyre har jo kun holdt kjeft. Med en gang Erna må si hva hun mener, faller Høyre som en stein på meningsmålingene. De er like ille på krangel alle sammen, parerer hun.

Over hodene på folk

Eivind Drivenes mener riksvalgkamp nesten er blitt fordummende. Han synes så mye handler om kjekling langt over hodene på folk.

— Folk savner politikere som setter løsninger foran partimarkeringer, sier han.

De fire andre er enige

Solveig Robstad tror det hadde blitt opprør i bygda hvis kommunestyret hadde drevet politikk på samme vis som partilederne på riksplan.

- Løsninger heller

— Ingen er mot god skole og god eldreomsorg, men vi er uenige om åssen. Da setter man seg ned og blir enige om åssen. I kommunestyrer over hele landet gjør vi det. På Stortinget er de mer opptatt av hvem som gjorde og ikke gjorde hva for fem år siden. Jeg savner snakk om fremtiden, sier hun.

VALGIDYLL: I Vennesla er valgkamp gemyttelig. De er i ulike partier, men i samme familie. Da er det greit med en god prat for Aps Solveig Robstad og Høyres Tor Søren Drivenes. Foto: Tore André Baardsen

— Enig, sier Jens (Røed altså) og trekker inn vei og jernbane.- Alle er enige om at landet trenger kraftig opprustning. Jeg tror velgerne hadde jublet hvis partiene satte seg sammen, laget en skikkelig byggeplan og sa: Dette bygger vi neste 30 år, uansett regjering, sier Røed.

— Heller løsninger, enn klaging, sier han.

— Det meste blir greit i vårt land, uansett sier Einar. Han begynner å eldes og synes Norge stort sett er godt.

Vil lære dem opp

— Men betyr ikke politiske forskjeller noe, er ikke retning viktig?

— Jo visst.. Men folk ønsker problemene i eldreomsorgen løst, ikke mer krangel om den. Valgkamp kan rett og slett bli fryktelig frustrerende noen ganger. Hele rikspolitikken burde tatt et kurs i problemløsning. De er velkommen til oss i Vennesla, sier Solveig Robstad.

— Hvis regjeringen sender oss noen statsråder som lærlinger, skal vi fort få orden på dem, sier Tor Søren Drivenes.

Skifte eller ikke?

På benkene rundt valgstandene i Vennesla var folk i tvil lørdag.

— Jeg vil ha skifte. Nye koster. Det gjøres altfor slett arbeid for rusmisbrukere og psykiatriske pasienter. Samtidig er jeg redd for privatiseringen, så sannelig om jeg vet helt, sier Jørgen Andre Olsen.

— Nok er nok. Nå må nye løsninger til, sier Jan Gundersen,som tror og håper på ren Frp/Høyre-regjering.

— Jeg heller også mot skifte, men kan ikke politikerne si mer hva de vil. Det er så mye krangling. Jeg følger med, men trenger rett og slett å vite mer om hva de vil, sier Charlotte Karlsen Myhre.

- Må ikke rives ned

To eldre herrer med røde roser kommer gående i gågata:

LITT REDDE: Harry Honnemyr (foran) og Almar Hedman (bak) er redd for at en ny regjering vil rive ned det arbeiderbevegelsen har bygd opp. Foto: Tore André Baardsen

— Arbeiderbevegelsen har bygd dette velferdslandet. Nå må det ikke rives ned at de som vil la rike bli enda rikere.Det er Almar Hedman og Harry Honnemyr som snakker. De er enige om mye, i alle fall at ingen styrer landet bedre enn Ap, som de har stemt hele sitt liv.

Karin Eivindson er enig.

— Jeg er tillitsvalgt. Jeg følger med på valgkamp det jeg kan. Dette valget er kjempeviktig. Mye står på spill, synes hun.