— Det har vært mildt vær, med en del snø, men ikke særlig kaldt over tid. Derfor er det ekstremt dårlig is i år, og på mange vann er det kun snøsørpe og slush, sier kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann, til Fædrelandsvennen.

Vær varsom

I en pressemelding oppfordrer kraftgiganten til at skigåere og andre som ferdes på regulerte vann viser stor varsomhet. Isen er spesielt dårlig i år, og har svært liten bæreevne på grunn av lite frost før første snøfall.

— På grunn av nedtapping vil det oppstå sprekker i isen langs land. Videre vil strømforholdene i vannet lage råker eller partier med dårlig is. Snø kan også dekke over områder med dårlig is. I områder med mye snø blir tyngden av snøen så stor at isen trykkes ned. Dette fører til at vann kommer opp gjennom sprekker i isen, og danner overvann, lyder advarselen.

Les også:

— Vi oppfordrer alle som ferdes innenlands i ferien til å være veldig forsiktige, spesielt på regulerte vann. På disse vannene har vi skiltet godt, men vi går samtidig ut med en sterk advarsel, sier Altmann.

- Hold deg på land, er hans klare oppfordring til vinterferieturistene.

Kart over regulerte vann

For de fleste turområder er det laget kart der farlige områder er merket. Agder Energi har laget et kart over regulerte vann i Åseral. Kartet kan fås i butikker og skisentre i Åseral, og hos Den norske turistforening.

Kart over regulerte vann i Arendalsvassdraget er satt opp på parkeringsplasser ved aktuelle utfartssteder, samt på oppslagstavler i butikker.

På løypekartet for Hovden, som er utarbeidet av turistnæringen på Hovden, er de regulerte vassdragene i Øvre Otra ned til Brokke tegnet inn. Kartet er til salgs på blant annet på overnattingssteder på Hovden. Kartet er også hengt opp i de oppkjørte løypene på Hovden.

Otteraaens Brugseierforening og Otra Kraft har utarbeidet eget kart over regulerte vann og elver i øvre del av Otravassdraget. Kartet kan fåes på turistkontoret på Hovden.

Regulerte områder i Finsåvassdraget er tegnet inn på kart som Sira Kvina kraftselskap har gitt ut. Kart over regulerte vann i Finsåvassdraget (Sirdal) og Mandalsvassdraget er satt opp på parkeringsplasser ved aktuelle utfartssteder, samt på oppslagstavler.

Norges vassdrags- og energidirektorat har et kart over usikker is på sine nettsider, samt isvarsel på varsom.no.

I isvarselet fra sistnevnte heter det at mildværet har forverret isforholdene i lavlandet. Mange småvann i lavlandet som isla seg har nå tynn og våt is med redusert bæreevne. I fjellet er det fortsatt masse snø på vannene med kun tynne islag. Snøen isolerer godt så istilveksten går sakte. Men, snøen sammen med tynne islag kan gi bæreevne på ski eller truger.