Ingeniør i kommunen, Leif Sakariassen, er innom for å kjøpe kompe-middag. Han blir sint og forstøkt når han hører at noen stjeler fra hele bygdas kompe-produsent mens han står og svetter over grytene..

Gunnar Arne Andreassen har solgt komper fra Kompekjelleren i Eikelandsbygget i vel 20 år. Daglig lager han 600 komper. Noen selges også til butikker i byen.

Aldri har han opplevd maken til frekkhet som de siste månedene.

Stjeler fra kassa

— Tre ganger rett før jul lurte noen seg ned trappa og åpnet kassa mens jeg har holdt på å koke komper til bygdefolket. Første gang fikk de med seg kanskje tusen kroner. De to neste gangene noen hundrelapper. Det er tungvint, men nå låser jeg kassa mellom hver kunde som kommer, forteller Gunnar Arne Andreassen.

Gunnar Arne Andreassen er vant til at folk bruker bjella og ber om komper, ikke at folk lurer seg ned i kompekjelleren og stjeler penger. Nå skal han investere i sensorer. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Bak forhenget har han kompekjøkkenet. Der pleier han å stå og jobbe. Kundene kommer til skranken ute i ganga og slår på ei bjelle.— Det er umulig for meg å høre om noen lister seg ned. Men jeg trodde ikke folk kunne være så frekke, forteller Andreassen, som merker han er blitt mer utrygg. Det er bare han og noen hundre poteter som tilbringer hele dagen nede i kjelleren.

— Jeg er blitt mer var for alle lyder. Jeg løper og sjekker nesten hele tiden, men jeg er ikke redd. Heldigvis foregår 70 prosent av betalingen med kort, sier han.

Kompegryte-alarm

Andreassen har nå plassert flere kompegryter på veien inn bak skranka. De fungerer som stengsel og alarm.

Gunnar Arne Andreassen har laget sin egen kompegryte-alarm. Dette må passeres hvis kunder skal komme inn dit kassaapparatet står. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Ingen skal komme til kassa uten å larme kraftig først. Han har også bestilt sensorer, slik at han blir varslet når folk kommer ned trappa til kompekjøkkenet.— Forferdelig at det er blitt sånn. De forsøkte seg igjen nylig. Men denne siste gangen fikk de ikke opp kassa. Jeg fant bare flere meter kassalapp. De må ha trykket på alt av knapper for å få kassa opp. En kunde fortalte at to gutter syklet fort avsted. Jeg vet ikke. Det kan ha vært dem, forteller han.

Orker ikke anmelde

Gunnar Arne Andreassen hadde et større innbrudd for flere år siden. Da stjal tyvene over 7.000 kroner. Etter det skjedde ikke noe, før i fjor høst.

Jeg gidder ikke anmelde mer. Det blir bare arbeid og tapt inntekt

— Den gang politianmeldte jeg. Det endte med flere politifolk som skulle ta fingeravtrykk akkurat mens jeg var midt i hovedproduksjonen for dagen. Ei uke etter ble det henlagt. Jeg gidder ikke anmelde mer. Det blir bare arbeid og tapt inntekt, sier Gunnar Arne Andreassen, som på grunn av tyveriene har fått lenger arbeidsdager.

— Før gikk jeg i vaskerommet med grytene før stengetid halv fem, og jeg kunne gå hjem like etter. Nå tør jeg ikke begynne å vaske før jeg stenger. Det går mye mer tid nå, sier han - og håper tyvene leser Fædrelandsvennen og forstår at det ikke lenger er noe å komme etter.