KRISTIANSAND: — Elevene skal ved hjelp av overvåkingsutstyr registrere aktivitet på nattehimmelen. Det monteres spesialkameraer på skolene Grim, Havlimyra og Torridal for å dokumentere det som skjer på nattehimmelen. De unge forskerne skal tolke og registrere opptakene, sier prosjektleder Branimir Simic.

Lærer Jorunn Aateigen ved Torridal skole synes forskningsprosjektet virker spennende, men er litt usikker på hvordan det best kan implementeres i undervisningen.

— Det vil helt sikkert kunne bli en del av valgfaget «forskning i praksis», men er jo også relevant i naturfag og matematikk. Dessuten skal elevene skrive rapporter både på norsk og engelsk, sier hun.

Teknologifag

Ved Havlimyra skole skal forskningsprosjektet inngå som en del av valgfaget «teknologi i praksis» som fra høsten vil bli tilbudt til elever på 8. og 10. trinn. I inneværende skoleår er det på Havlimyra to grupper med til sammen 24 elever på 8. trinn som har dette valgfaget. Skolen regner med at det vil bli satt av et par undervisningstimer i måneden til meteorjakt. Det er ellers lagt opp til at elevene skal sjekke og registrere opptakene utenom skoletiden.

— Siden dette er et helt nytt opplegg vil veien bli til underveis, men vi tror dette kan bli spennende. Kamera og annet utstyr vil bli montert på skolen i løpet av noen uker, sier rektor Heidi Hauge Uldal.

Europeisk nettverk

Elevene vil i sin overvåking av nattehimmelen bli en del av et europeisk videokamera-nettverk. Ved å analysere opptakene fra flere kamera kan en beregne størrelser på meteorene, deres bane og om en er heldig kartlegge hvor de lander. Kanskje kan elevenes observasjoner resultere i nye meteorittfunn.

Elevene som deltar i forskningsprosjektet vil få tilgang til opptakene som gjøres på sine egne datamaskiner og en app på mobiltelefonen. Lysendringer på himmelen registreres automatisk, slik at elevene ikke trenger å se gjennom hele nattens opptak.

— Vi håper å komme i gang med forskningsprosjektet ved de tre skolene ved skolestart i august, og ser gjerne at flere skoler blir med senere. Siden dette er et pilotprosjekt må det først utarbeides et nytt undervisningsopplegg, sier John Einar Kvam i prosjektet «Styrke» i Knutepunkt Sørlandet.

Realfag

Branimir Simic sier at et av målene med å involvere elevene i forskningsprosjektet er å vekke deres interesser for forskning og realfag generelt. De unge forskerne skal blant annet lære seg å diskutere egne og andres funn, samt argumentere for ulike hypoteser.

Norges Forskningsråd har støttet elevprosjektet økonomisk.

Leder av Astronomiforeningen i Agder, Trond Hugo Hermansen, ønsker de unge forskerne lykke til. Foreningen har selv montert meteorkameraer på Møvig fort.