NAIROBI: — Så gøy, da. Jeg kan ikke mye om kenyansk politikk, men har fått med meg at presidenten er valgt på demokratisk vis, sier Rolf Løvland i en kommentar.

Det var Bjørn O. Isachsen fra Kristiansand som gjorde Fædrelandsvennen oppmerksom på at det var Rolf Løvlands storslagne melodi som ble fremført, da to kirkekor hyllet landets fjerde president siden frigjøringen i 1963. Isachsen er pensjonist og bor for tiden i Nairobi.

Rolf Løvland skrev melodien til sin mors begravelse i 2001 i hjembyen Kristiansand.

Ti år senere var den solgt i mer enn ti millioner eksemplarer.

"You Raise Me Up" er den mest brukte sangen ved begravelser i Storbritannia og USA, og ble blant annet fremført da George Best ble stedt til hvile i 2006. Den ble også sunget under minneseremonien for de sju som forulykket med romferjen Columbia i 2003. — Presten i Vågsbygd har fortalt meg at sangen også benyttes ved omtrent halvparten av begravelsene der. Men den brukes jo også ved andre hudløse og åpne settinger, sier Løvland.

På hjemmesiden til Secret Garden kan vi lese at også flere kunstløpstjerner har skøytet til sangen og at den er også brukt under åpning av så vel olympiske leker som ulike verdensmesterskap.

Og ikke å forglemme: Den ljomet gjennom høyttaleranlegget da Sør Arena ble innviet i 2007. — Det er fantastisk fint at mange får et forhold til musikken, sier Løvland.

Det er særlig artistene Josh Groban og Westlife som har gjort den storslagne sangen kjent. Men også en rekke andre, som Mormon Tabernacle Choir har spilt inn sangen, som har ligget på listetopper verden over i flere år.