OSLO/KRISTIANSAND: — Jeg kjenner ikke til dette systemet, men man må sikre at et system ikke brukes til annet enn hva det er ment for. Når du sender en bekymringsmelding om en elev til skolen så går det utenfor sikkerheten som finnes i en sms-løsning, sier Helge Veum, som leder tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet.

— Det er et spørsmål om slik informasjon hører hjemme i et sms-system. Sykemeldinger er greit, men mer sensitive ting bør ikke gå gjennom et slikt system, sier han.

Konsekvenser

— Hvilke konsekvenser kan dette få?

— For det første kan det få konsekvenser for elevene, med tanke på personlige opplysninger på avveie og mobbing. Men opp mot regelverket kan det først og fremst komme en reaksjon mot fylkeskommunen, som er skoleeier. For eksempel ved et overtredelsesgebyr. Fylkeskommunen er ansvarlig etter personopplysningsloven, og skal sikre at verktøyet brukes slik det er ment.

Han forventer at fylkeskommunen tar grep og nå sender en avviksrapport snarest mulig.

— Eget system

It-sjef i Vest-Agder fylkeskommune, Knut Fredvik, sier til Fædrelandsvennen at videregående skoler i fylket har valgt sine egne it-tjenester for slik kommunikasjon.

— Vi er nå i en anskaffelsesprosess for å finne felles it-løsninger for alle skolene, men foreløpig har de ulike skolene valgt egne systemer, sier han.

Han sier at Mobilskole er en av tilbyderne som fylkeskommunen nå vurderer for alle skolene.

— Vi har kravspesifikasjoner, og vi evaluerer alle løsningene. Men dette høres ut som en alvorlig sikkerhetssprekk, og er det tilfellet så vil det få betydning for deres anbud, sier han.

— Vil dere følge opp dette overfor skolen?

— Jeg vil ta kontakt med rektor og leverandør, og undersøke hva som blir gjort for å rette opp i feilen, sier han.