Det er kveld, du har satt deg i sofaen, og vil gjerne se nyhetene.

Store folkemengder marsjerer gjennom gatene, mennesker i gule vester sitter i fluktstoler og har termos med. Det klippes til hovedtillitsvalgt i Fagforbundet som uttaler seg, og han eller hun bruker ord du trodde du aldri trengte å lære deg på skolen.

Ta deg noen minutter og fres gjennom lista under, så kan du stille opp på grillfesten i morgen og diskutere streik så fillene fyker.

Her er ordlista du trenger:

Akkordlønn

Lønnsform der den ansattes lønn er avhengig av produksjonsresultatet.

Arbeidsfri

Med arbeidsfri menes den tid arbeidstaker ikke står til disposisjon for arbeidsgiver, jf. arbeidsmiljøloven § 10-1 (2).

Arbeidstid

Med arbeidstid menes den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver, jf. arbeidsmiljøloven § 10-1 (1).

AFP

Avtalefestet pensjon. Arbeidsgiver kan inngå tariffavtale med arbeidstakerorganisasjonene om at arbeidstakerne skal kunne fratre før oppnådd pensjonsalder ved at det gis en avtalt ytelse inntil folketrygdens ytelse utbetales.

AML

Forkortelse for arbeidsmiljøloven.

AMU

Forkortelse for arbeidsmiljøutvalg.

Aktiv sykmelding

Sykmelding som gjør det mulig for den sykmeldte arbeidstaker å arbeide under sykmeldingsperioden, eventuelt med andre oppgaver enn vedkommende gjør til daglig.

Anbefalt forslag

Forslag som partenes forhandlere under et tariffoppgjør anbefaler vedtatt ved en etterfølgende avstemning.

Ansiennitet

Uttrykk for hvor lang tid en person har vært ansatt uavbrutt i samme virksomhet. Se også lønnsansiennitet .

Ansiennitetstillegg

Lønnstillegg som vanligvis gis i henhold til tariffavtalens satser basert på praksis og tjenestetid.

Arbeidsavtale

En avtale mellom arbeidsgiver og en enkelt arbeidstaker om at arbeidstaker stiller sin arbeidskraft til disposisjon mot et bestemt vederlag. Arbeidsmiljøloven § 14-5 og § 14-6 har nærmere regler om arbeidsavtalens form og innhold.

Arbeidsgiverforening

Definert i arbeidstvistloven som en sammenslutning av arbeidsgivere som har til formål å ivareta medlemmenes interesser i forhold til arbeidstakerne.

Arbeidstaker

En person som er ansatt hos en bestemt arbeidsgiver mot lønn som gjenytelse for det arbeidet som utføres.

Arbeidstid

Definert i arbeidsmiljøloven som den tid arbeidstakeren står til arbeidsgiverens disposisjon.

Arbeidskamp

Fellesbetegnelse og et annet ord for streik (arbeidsnedleggelse) og lockout (arbeidsstengning). Det kan også forekomme andre former for arbeidskamp, f.eks. organisert overtidsnekt, gå sakte-aksjoner m.m.

Arbeidsnedleggelse

Se streik.

Arbeidsretten

Spesialdomstol som i hovedsak har i oppgave å avgjøre tolkningstvister samt saker om ulovlige og tariffstridige aksjoner.

Arbeidsstans

Arbeidstvistlovens betegnelse på at arbeidet innstilles i forbindelse med streik eller lockout.

Arbeidstvister

Tvister mellom fagforening og arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening vedrørende tariffavtaler. Det skilles mellom rettstvister og interessetvister.

Arbeidstvistloven

Lov av 5. mai 1927 som inneholder regler om tariffavtalers form og innhold, adgangen til å benytte arbeidskamp, megling og Arbeidsrettens sammensetning og kompetanse.

Disponibel realinntekt

Den inntekt man har igjen når skatt og prisstigning er trukket fra. Uttrykk for den mengde varer og tjenester en lønnsmottager kan kjøpe for sin lønn. Omtales også som kjøpekraft.

Egenmelding

Betyr at du kan melde fra til arbeidsgiver om arbeidsuførhet på grunn av sykdom eller skade i inntil tre sammenhengende dager uten å legge fram legeerklæring.

Etterslep

Manglende lønnsutvikling for grupper som ikke har lønnsglidning eller resultat av ulik lønnsglidning, mellom sammenlignbare grupper. I hovedsak er dette krav som fremmes av arbeidstakerorganisasjonene som begrunnelse for at en gruppe skal ha en forholdsmessig større andel av et lønnsoppgjør. Betraktningen baserer seg på at relasjoner mellom grupper ikke skal endres. Kan f.eks. gjelde sammenligning mellom offentlig og privat ansatte. Problemstillingen avvises normalt av arbeidsgiver.

FAD

Fornyings— og administrasjonsdepartementet. Det departement som er arbeidsgiver i statlig sektor.

Fagforening

I arbeidstvistlovens § 1 nr. 3 er fagforening definert som enhver sammenslutning av arbeidstakere eller deres foreninger som har til formål å ivareta medlemmenes interessert overfor deres arbeidsgivere.

Fjernarbeid

Den ansatte arbeider hjemme eller på et annet sted enn der virksomheten/bedriften holder til.

Forhandling

Betegnelse på den kommunikasjonsprosess som finner sted mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden med sikte på å løse en interessetvist eller rettstvist.

Forhandlingsrett

En rett for en fagforening, arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening til å kreve forhandlinger. Forhandlingsretten utløser en plikt for motparten til å møte til forhandlinger. Begrepet er kjent først og fremst fra statlig sektor og er regulert i tjenestetvistloven.

Fleksibel arbeidstid

Arbeidstidsordning som gir den enkelte ansatte anledning til, innenfor bestemte grenser, selv å bestemme når arbeidstiden skal påbegynnes og avsluttes den enkelte arbeidsdag.

Forbundsvise oppgjør

Det enkelte fagforbund fremmer selv krav og forhandler på egen hånd med sine respektive bransjesammenslutninger på arbeidsgiversiden. Skjer gjerne under en viss samordning fordi veiledende rammer oftest settes ved forutgående forhandlinger mellom hovedorganisasjonene.

Fredsplikt

Plikt til å avstå fra arbeidskamp i tariffperioden, jfr. arbeidstvistlovens § 6 nr. 1. Frivillig lønnsnemnd

Tariffpartene kan avtale bruk av Rikslønnsnemnda for å løse en interessetvist. Partene kan også bli enige om å sette sammen en annen nemnd for å løse tvisten.

Generelt tillegg

Tariffmessig lønnstillegg som kan gis til enkelte grupper.

Gå sakte

Arbeidstakerne reduserer arbeidstempoet for å presse fram løsning på en uoverensstemmelse eller et krav. En slik aksjon er ulovlig, hvis det ikke er hjemmel i tariffavtalen.

Hovedavtale / Hovedtariffavtale

En tariffavtale som blant annet inneholder generelle bestemmelser og regler om hvordan partene skal samhandle.

Hovedavtale i Staten

En avtale om medbestemmelse i staten.

Hovedorganisasjon

En hovedorganisasjon er en sammenslutning av organisasjoner på arbeidsgiversiden eller på arbeidstakersiden.

Hovedsammenslutning: Sammenslutning av tjenestemannsorganisasjoner i Staten (hjemlet i Tjenestetvistloven) som til sammen har minst 10.000. medlemmer og de tilsluttede forhandlingsberettigede tjenestemannsorganisasjoner representerer minst fem etater.

Indeksregulering

Regulering av lønninger etter utviklingen av konsumprisindeksen i henhold til bestemmelser fastsatt ved en tariffrevisjon.

Inflasjon

Stigning i gjennomsnittlig prisnivå målt med f.eks. konsumprisindeksen.

Interessetvist

Tvist mellom en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening og en fagforening om opprettelse eller fornyelse av tariffavtale, jf. arbeidstvistlovens § 6. Inntekt

Inntekt er summen av lønn, overføringer (trygder), renter og utbytte fra investeringer samt kontantverdien av naturalytelser fra arbeidsgiver.

Kjøpekraft

Kjøpekraft er disponibel realinntekt, samt mottatte trygdeytelser (for eksempel barnetrygd). Påvirkes av bruttolønnens størrelse, skattetrekk, rente, kommunale og statlige avgifter og priser på varer og tjenester.

Kollektiv oppsigelse

Når fagforening eller arbeidsgiverforening samlet sier opp arbeidsavtalene i den hensikt å sette i gang lovlig arbeidskamp. En lovlig arbeidskamp forutsetter at de personlige arbeidsavtaler er bortfalt, slik at det formelt sett ikke eksisterer noe ansettelsesforhold. Se arbeidstvistlovens § 29 og arbeidsmiljølovens § 15-17. Kombinert oppgjør

Betegnelse på lønnsoppgjør hvor staten er med som en tredje part med garantier når det gjelder skatter, avgifter eller andre tiltak, f.eks. ferie eller pensjon.

Konkurranseutsatt næring

Eksportbedrifter som selger det meste av produksjonen til utlandet.

Konsumprisindeks

Statistisk sentralbyrås månedlige beregning av prisstigning på forbruksvarer. Indeksen gir uttrykk for prisendringen fra den 15. i en måned til den 15. i neste måned. Tilsvarende beregnes prisendringen for siste 12 måneder.

Lavlønn

Lønn som er spesielt lav i forhold til gjennomsnittslønnen for alle lønnstakere eller i en bransje. Grensen regnes ofte som 85 % av gjennomsnittet.

Likelønn

Lik lønn for kvinner og menn i arbeidslivet, lik lønn for arbeid av lik verdi, lik lønn for likt arbeid eller lik lønn for alle arbeidstakere.

Lockout

Utestengning eller arbeidsstengning er arbeidsgivernes lovlige kampmiddel for å tvinge frem løsning av en interessetvist. Se arbeidstvistlovens § 1 nr. 6. Lokale forhandlinger

Forhandlinger om lønns- og arbeidsvilkår som finner sted mellom partene i den enkelte bedrift/virksomhet med hjemmel i den sentrale tariffavtalen.

Lønn

Lønn er den godtgjørelse i penger som ytes for en arbeidsytelse som er avtalt mellom en arbeidsgiver og en arbeidstaker. Det vanlige lønnsbegrepet er brutto lønn. Med lønn vil en normalt mene månedslønn. Månedslønn defineres likt som Statistisk sentralbyrås lønnsbegrep månedsfortjeneste: Fast lønn pluss variable tillegg (skifttillegg mv.) eksklusive overtidsgodtgjørelse, etterbetaling, godtgjørelser beregnet på utgiftsdekning (reisegodtgjørelser) samt verdien av naturalytelser.

Lønnsansiennitet

Uttrykker hvor lenge en person har utøvd et yrke. Dette gir i mange tariffavtaler rett til lønnsopprykk. Til forskjell fra annen ansiennitet avbrytes ikke lønnsansienniteten ved skifte av arbeidsgiver. Se også ansiennitet.

Lønnsendring

Lønnsendring er den nøytrale betegnelsen som ikke sier noe om lønnen har endret seg i positiv eller negativ retning. Ettersom lønnsendring i hovedsak opptrer som vekst, brukes begrepet lønnsvekst som synonymt med lønnsendring. Dette fører til at man for begrepet negativ lønnsendring bruker begrepet negativ lønnsvekst. Real lønnsendring er korrigert for prisstigningen, slik at den gir uttrykk for verdien av lønnsendringen.

Lønnsglidning

Lønnsutvikling i en tariffperiode som skyldes andre tillegg enn de som blir gitt ved de sentrale tariffoppgjørene. Faktorer som påvirker lønnsglidningen er lønnstillegg som gis utenom oppgjøret, endring i alderssammensetning /ansiennitet, avgang, nyansettelser, organisasjonsmessige endringer.

Lønnsnemnd

En offentlig institusjon, eller voldgiftsapparat, som er etablert ved lov om lønnsnemnd i arbeidstvister for å løse tvister mellom arbeidsgiver- og fagorganisasjoner i tilknytning til tariffrevisjoner. Lønnsnemndsavgjørelsen har samme virkning som en tariffavtale.

Lønnsoverheng

Forskjellen mellom gjennomsnittslønnen i et kalenderår og lønnsnivået ved årets utgang.

Lønnsvekst, dato:

Datolønnsveksten gir uttrykk for lønnsnivå på et tidspunkt målt mot lønnsnivå på et påfølgende tidspunkt, typisk på statistikkrapporteringstidspunktet. Enklere å beregne sammenlignet med årslønnsvekst, da en her for eksempel ikke trenger å gjøre forutsetninger om lønnsglidningens størrelse og forløp.

Lønnsvekst, år:

Årslønnsvekst benyttes normalt om lønnsveksten målt som vekst i gjennomsnittslønnen (ekskl. overtidsgodtgjørelse) for et år, målt mot gjennomsnittslønnen for et annet år (det påfølgende).

Medbestemmelse

De ansattes adgang til å øve innflytelse på beslutninger som arbeidsgiver treffer innenfor rammen av styringsretten.

Mekling

Partene i et tariffoppgjør pålegges av arbeidstvistloven å gjennomføre frivillig eller tvungen mekling før de kan ta i bruk kampmidler som streik eller lockout. Den part som varsler arbeidskamp skal samtidig sende melding til Riksmeklingsmannen. Riksmeklingsmannen skal, før arbeidskampen lovlig kan iverksettes, forsøke å få partene til å komme til enighet. Ti dager etter riksmeklingsmannens forbud mot arbeidsstans kan hver av partene kreve meklingen avsluttet. Meklingen skal da avsluttes innen fire dager, selv om meglingsmannen ikke finner grunnlag for å fremsette et meglingsforslag.

Mellomoppgjør

Forhandlinger om lønnsregulering for annet avtaleår (eventuelt tredje avtaleår dersom det er treårig tariffavtale). Ved mellomoppgjør forhandles i utgangspunktet kun om lønn.

Mertid

Mertid er arbeidstid som kommer i tillegg til avtalt arbeidstid i en deltidsjobb, men innenfor en normal heltidsstilling.

Minstelønn

En nedre lønnsgrense som garanteres i tariffavtalen. Ingen som omfattes av avtalen, kan lønnes lavere enn minstelønn.

Nominell lønn

Bruttolønn før skatt målt i kroner og ører. Nominelt tillegg er det krone-/øre-tillegg som avtales i et tariffoppgjør.

OU

Avtale om å avsette midler til opplysnings- og utviklingstiltak. Slik avtale inngår som en del av tariffavtalen i alle store avtaleområder.

Outsourcing

Outsourcing betyr å kjøpe tjenester fra eksterne leverandører i stedet for å produsere dem selv. Ofte blir egne ansatte sagt opp for å kjøpe tjenester eksternt.

Overheng

Forteller hvor mye lønnsvekst du vil få i år uten at du får lønnstillegg. Overhenget utgjør forskjellen mellom lønnsnivået ved utgangen av året og gjennomsnittslønnen for hele året. Er lønnstillegg gitt sent på året, blir overhenget høyt. Se Lønnsoverheng.

Permisjon

Arbeidstakers adgang til å få fri med eller uten lønn. Det innebærer et midlertidig opphold i arbeidsforholdet med den presisering at arbeidstakeren ved permisjonen er ansatt og har rett og plikt til å komme tilbake til sin stilling når permisjonen opphører.

Permittering

En adgang arbeidsgiver i bestemte situasjoner har til midlertidig å oppheve lønns- og arbeidsplikt uten at arbeidsavtalen opphører.

Plassfratredelse

Plassfratredelse gis med 4 dagers frist og er et endelig varsel om omfanget av en streik. Forutsetter at det foreligger en plassoppsigelse.

Plassoppsigelse

Samme som arbeidsoppsigelse. Arbeidstakernes oppsigelse av arbeidsplassen i den hensikt å streike. Gis med minst 14 dagers varsel og ansees rettslig som en suspendering av arbeidsforholdet snarere som en oppsigelse.

Politisk streik

Protestaksjon av kort varighet som ikke skal angå de streikendes lønns- og arbeidsvilkår. Aksjonen må ha et klart politisk siktemål for å være lovlig og ikke rammes av den tariffrettslige fredsplikten.

Protokoll

Dokument som gjengir utfallet av forhandlinger. Skal underskrives av alle parter.

Pott

Et konkret beløp som partene ved tariffoppgjøret setter av til bestemte formål.

Prolongasjon

En automatisk eller avtalt forlengelse av varigheten av en tariffavtale.

Reallønn

Nominell lønn minus prisstigning.

Reallønnsvekst

Nominell lønnsvekst, minus prisstigningen.

Realrente

Nominell rente (pålydende rente) korrigert for prisstigning.

Rettstvist

En tvist om en tariffavtales gyldighet, forståelse eller bestående, eller krav som grunner seg på en tariffavtale. Se arbeidstvistlovens § 6 nr. 1. Slike tvister skal løses gjennom forhandlinger og eventuelt med Arbeidsrettens hjelp, og må ikke søkes løst ved arbeidskamp / streik.

Rikslønnsnemnda

Permanent organ oppnevnt i medhold av lov om lønnsnemnd i arbeidstvister av 19. desember 1952. Partene kan bringe en interessetvist inn for nemnda når den ikke blir løst gjennom mekling (frivillig voldgift). Rikslønnsnemnda tar da stilling til hva som skal være innholdet i partenes tariffavtale. Rikslønnsnemnda er mest brukt i forbindelse med at det vedtas at et oppgjør skal løses ved tvungen lønnsnemnd. Se også Lønnsnemnd.

Samordnet oppgjør

Tarifforhandlinger som foregår ved at en hovedsammenslutning forhandler samlet for alle tilsluttede forbund om generelle krav, eventuelt ved at forbundene forhandler om spesielle saker i sine avtaler. Avstemning om resultatet er som regel felles, men kan skje forbundsvis. Betegnelsen samordnet oppgjør er særlig brukt når LO og NHO forhandler.

Sentrale forhandlinger

Mellom partene på sentralt nivå. Slike forhandlinger kan ende med streik dersom partene ikke blir enige.

Streik

Kampmiddel rettet mot arbeidsgiverne. Innebærer hel eller delvis arbeidsstans som arbeidstakere i fellesskap eller i forståelse med hverandre iverksetter for å tvinge frem en løsning av en tvist mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening. Se arbeidstvistloven § 1 nr. 5. Streikefond

Fond eller avsatte midler hos en fagforening eller hovedsammenslutning for å dekke tapt inntekt for de streikende under streikeperioden.

Styringsrett

Arbeidsgivers rett til å lede, fordele og kontrollere arbeidet, samt retten til å ansette og si opp ansatte. Styringsretten begrenses av blant annet lover og avtaler.

Sympatiaksjoner

Arbeidsnedleggelse til støtte for andre arbeidstakeres lovlige aksjoner uten at resultatet får virkning for de sympatistreikendes egne lønns- eller arbeidsvilkår.

Særavtale

En særavtale er en tariffavtale om lønns- og arbeidsvilkår som ikke omfattes av hovedtariffavtalen. Det skilles ofte mellom sentrale og lokale særavtaler. Sentrale særavtaler omfatter alle arbeidstakerne på et tariffområde. Lokale særavtaler gjelder kun enkelte profesjoner eller grupper.

Tariffavtale

Avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening om arbeids- og lønnsvilkår eller andre arbeidsforhold. Se arbeidstvistlovens § 1 nr. 8 og § 3. Tariffområde

Det område, eller sektor, en tariffavtale gjelder for.

Tariffoppgjørets økonomiske ramme

Kostnadene for samtlige endringer i forbindelse med tariffoppgjøret. I tillegg til generelle lønnstillegg omfatter dette også andre endringer i tariffavtalen, for eksempel endringer i arbeidstid eller lignende.

Tariffstridig

Beslutning eller handling som strider mot bestemmelse i tariffavtaler som gjelder i virksomheten.

Tillitsvalgt

En representant for organiserte arbeidstakere.

Tilpasningsavtale

Betegnelse brukt i staten på en særavtale til hovedavtalen i Staten i en virksomhet.

Tjenesteansiennitet

Den tjenestetid en opparbeider i stilling(er) og eventuell annen tidligere tjeneste som godskrives.

Tjenestemannsloven

Lov om statens tjenestemenn av 4. mars 1983. Regulerer bl.a. tilsettinger, oppsigelser og avskjed osv.

Tjenestepensjon

Pensjonsordning som gir arbeidstaker rett til pensjonsytelse utover folketrygdens ytelse.

Tjenestetvistloven

Lov av 18. juli 1958 som regulerer forhandlingsrett og behandling av rettstvister og interessetvister mellom staten og de statsansattes organisasjoner.

Turnus

Arbeid som utføres til forskjellige tider av døgnet etter en på forhånd oppsatt plan.

Tvungen lønnsnemnd

I forbindelse med tariffoppgjør hvor meklingsmannen ikke finner å kunne fremsette et forslag, eller et fremsatt forslag blir forkastet, kan Stortinget ved lov, eller Regjeringen ved provisorisk anordning, bestemme at tariffoppgjøret skal avgjøres ved tvungen lønnsnemnd. Tvisten vil i så fall bli behandlet av Rikslønnsnemnda . (Se eget oppslagsord)

Tvungen lønnsnemnd skal bare benyttes når viktige samfunnsinteresser står på spill. Ved tvungen mekling nedlegger Riksmeklingsmannen forbud mot streik og lockout og innkaller forhandlingspartene til mekling i et forsøk på å få brakt partene til enighet.

Uravstemning

Avstemning som alle medlemmene inviteres til å delta i over et anbefalt eller ikke-anbefalt forhandlings- eller meklingsresultat.

Varsel om plassfratredelse

Varsel om hvilke av de arbeidstakere en plassoppsigelse omfatter som deltar i streik eller blir gjenstand for lockout. Plassoppsigelsen vil ikke inneholde opplysninger om hvilke arbeidstakere konflikten vil omfatte. Dette skal motparten informeres om senest fire dager før arbeidskampen iverksettes, og senest når det fremmes krav om avslutning av meklingen.

Ventelønn

Ansatte i staten som mister arbeidet/blir oppsagt i forbindelse med omorganiseringer osv. har i henhold til Tjenestemannsloven et krav på å få ventelønn hvis det ikke er mulig å skaffe annet passende arbeid.

Vertikale tariffavtaler

Uttrykk som er brukt for å beskrive tariffavtaler som gjelder for alle arbeidstakere i en eller flere virksomheter, og som ikke er knyttet til bestemte fag eller yrker.

Virksomhet

En statsetat/institusjon - skal defineres i tilpasningsavtale til Hovedavtalen i Staten.

Økonomisk ramme

Dette er et mer omfattende begrep enn lønnstillegg og betegner endringer i tariffavtalen og hva disse koster arbeidsgiveren totalt.

Årslønnsvekst

Økningen som en ansatt oppnår i løpet av ett år dersom vedkommende har fullført et fullt årsverk, eller gjennomsnittlig vekst i årslønn for en nærmere definert arbeidstakergruppe fra et år til et annet.