STREIKER: Olav Skarpengland er en av tre båtførere i skjærgårdstjenesten. De rydder Blindleia før sommeren. Men nå er alle i streik. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
KLARE: På dekk står to av søppeldunkene som skulle ha vært ute i skjærgårdsperlene klare. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
HANSKER. Og inne i båten ligger arbeidshanskene der de ble forlatt da streiken startet torsdag forrige uke. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
VAKT: Miljøarbeider ved Borkedalen skole, Ivar Ånesen, renholder ved samme skole, Tone Wenaas, og assistent i Prestholt barnehage, Birgit Åtland, har streikevakt ved skjærgårdstjenestens båt. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
IDYLL: Nilen er et av båtturistenes mange paradis i Blindleia. Nå er idyllen uten kommunal søppelhåndtering. Foto: Kjartan Bjelland
ÅPEN: Gjestehavnen i Lillesand er åpen. En midlertidig ansatt sørger for båtgjestene som kommer til Lillesand. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Vi skulle ha vært ute nå før pinse med de fleste søppeldunkene. Vi har 10–15 plasser i skjærgården hvor vi pleier å sette ut dunker, sier Olav Skarpengland.

Han er en av tre båtførere i driftsenhetene i Lillesand kommune. Alle de tre som kjører skjærgårdstjenestens båt er tatt ut i Fagforbundets streik.

Torsdag og fredag i forrige uke var satt av til å kjøre ut dunkene. Da ble samtlige tatt ut i streik.

Ingen tømming

— Vi har én dunk ute i Hestholmbukta, og kanskje én ute i Nilen. Der pleier vi å ha 1000-litersdunker. Hvis ikke de blir tømt, vil det etter hvert bli fullt, så drar måkene det ut overalt, og da flyter det i verste fall søppel på hele holmen, sier Skarpengland.

Denne varme pinsehelga var øyene utenfor Lillesand godt besøkt av båtfolk. De har heller ikke hatt rene toaletter.

— Vi skulle ha vasket og gjort klare alle toalettene. Det er snakk om 12–15 toaletter som må vaskes etter vinteren, sier Skarpengland.

— Vi pleier å rydde strender også på denne tiden. Nå kunne vi også ha begynt å klippe gresset på noen av de holmene vi skal klippe i år, det begynte å vokse tidlig i år. Det blir nok litt å ta igjen, men det kommer jo an på hvor lenge dette vare, sier kollega Halvard Olsen.

Åpen gjestehavn

I enhet for drift, miljø og samferdsel er det normalt elleve ansatte på jobb. Nå er det tre igjen, pluss en sommerhjelp.

— Vi er veldig reduserte, og dette er den verste tiden å rammes på. Det er feiing, blomster, søppelhåndteringen og gjestehavnen. Men vi er heldige som fortsatt kan ha renhold i sentrum. Vi har en mann her som ikke er i streik. Så har jeg en gående i gjestehavnen på midlertidig engasjement, så han håndterer alt rundt gjestehavnen, sier enhetsleder Trude Jakobsen.

Hun håper det verste i skjærgården ble plukket vekk under strandryddedagen i begynnelsen av mai.

Ta med

Mennene i skjærgårdstjenesten håper og tror folk vil være flinke til å ta med seg avfallet sitt hjem fra båttur.

— Når ikke dunkene står der ute, er det flere som tar søpla med seg hjem. Sånn sett tror jeg vi var heldige som ikke fikk dem ut, sier Halvard Olsen.

Høysesongen i Blindleia er det enda noen uker igjen til. Først rundt sankthans pleier sesongen å ta av.

— Det er en fordel at det er såpass tidlig på året. Nå er det stort sett bare helgefolk som er ute, og de tar oftest søpla med seg, sier Skarpengland.