KRISTIANSAND/ MANDAL: En 31 år gammel kvinne ble i Kristiansand tingrett i går dømt til syv måneder i fengsel, hvorav 60 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år, for 14 tilfeller av tyveri og et tilfelle av brudd på legemiddelloven.

Tatt på fersken

Alle tilfellene skjedde i tidsrommet 10. oktober til onsdag 28. desember i fjor. Det hele stoppet da hun ble tatt på fersk gjerning.

Onsdag 28. desember klokken 05.30 lå eks-politimann Per Bratteberg og hans kone Rita Bratteberg og sov i sin bolig i Mandal.

– Jeg ble vekket av min kone som sa at hun hadde hørt lyder fra kjøkkenet. Jeg listet meg derfor til døren og tittet ut. Midt på kjøkkengulvet stod det en fremmed kvinne som hadde forsynt seg med vin samt penger fra lommeboken min. Bare iført underbuksen tok jeg rennefart og hoppet på den ubudne gjesten, fortalte Per Bratteberg et par dager etter hendelsen.

Belastende

I retten forklarte kvinnen at hun var ruset da hun tok seg inn i boligen til ekteparet. Hun følte at noen var etter henne, og at hun løp rundt i nabolaget og kjente på dører. Da hun fant en ulåst verandadør gikk hun inn. Inne i boligen fant hun en flaske rødvin, en ølboks og noen småpenger på kaminen. Hun tok dette, og var på vei ut da hun ble overrasket av Bratteberg.Hendelsen ble omtalt av flere aviser, blant annet Fædrelandsvennen. 31-åringen fortalte i retten at hun opplevde den private pågripelsen og oppmerksomheten som saken fikk i ettertid som belastende.

Ruset

Kvinnen forklarte også at samtlige av de 14 overtredelsene skjedde under påvirkning av amfetamin, LSD eller andre medikamenter. På bakgrunn av dette hevdet hun ikke å vite hvorfor hun har tatt mesteparten av gjenstandene. Hun skyldte på at rusen får henne til å gjøre irrasjonelle handlinger.

Retten på sin side mente at kvinnen ved samtlige anledninger handlet forsettelig og i uberettiga vinnings hensikt. Hun er tidligere straffedømt fem ganger for tyveri. I en tilståelsesdom fra Stavanger tingrett 24. februar 2011 ble hun dømt for i alt 13 tyverier begått i perioden september til november 2010. Hun fortalte da at samtlige tyverier var begått for å skaffe penger til narkotika. Etter rettens syn var det overveiende sannsynlig at dette også var tilfelle denne gangen.

Når det gjelder bruddet på legemiddelloven ble hun dømt for besittelse av 1,2 gram hasjisj til eget bruk.