KRISTIANSAND: — Det var godt at jeg fikk tid til å tenke litt før jeg tok igjen tyven. Hadde jeg fått fingrene i ham inne i huset, hadde det nok endt om med en real omgang juling. Jeg var skikkelig sinna, sier Morten Hofseth til Fædrelandsvennen.

Grytidlig onsdag morgen hørte samboer Lene-Lill Jørgensen en svak kneppelyd i gangen i huset på Fergefjellet nord i Kvadraturen. Klokken var passert 05. Hun hadde akkurat stått opp og var på vei til toalettet.

- Skulle ikke slippe unna

— Jeg mistenkte med en gang at noen var inne i huset og ropte til Morten. I løpet av sekunder var vi på beina og stormet mot døra. De skulle ikke få slippe unna, sier Jørgensen.Hofseth fikk røsket seg ut av søvnmodus og var klar til angrep. Uten en tråd stormet han etter tyven ut døra. Like bak fulgte samboeren i bare trusa. Tyven fikk et kort forsprang. Ved postkassestativet møtte paret på Fædrelandsvennens avisbud.

Hofseth ropte til budet om han hadde sett tyven komme ut av huset, noe han bekreftet. Avisbudet pekte den retningen tyven løp.

— Jeg innså at den kommende løpeturen ville bli en del lenger og forsto at det kunne være lurt å få på seg litt mer klær. Jeg løp derfor inn i huset og fikk på meg noe mer. På utsiden ventet avisbudet. Sammen kjørte vi den veien tyven flyktet, sier Hofseth.

Valgte en "blindvei"

Banditten burde nok valgt en annen fluktrute. Han løp nemlig i retning mot byggeplassen like ved munningen til Baneheitunnelen. Den tidligere stien ned fra Fergefjellet ender nå ved et stup.

— Da vi nærmet oss byggeplassen så vi en person komme opp igjen. Han hadde ikke klart å ta seg videre. Jeg løp ut av bilen og gjorde meg klar til å kaste meg over ham, sier Hofseth.

Han har tidligere i livet trent kampsport i en årrekke, men fikk ikke bruk for evnene.

— Det var ikke nødvendig å være brutal. Han overga seg uten motstand, forteller Hofseth.

Ut av lommer og jakke plukket tyven alt fra smykker og nøkler til en bærbar pc.

— Det var ikke all verdens han hadde fått med seg. I gangen hjemme hadde han samlet sammen en rekke verdisaker, men han fikk bare med seg deler av godset. Men hadde han klart å komme unna med alt sammen, var det nok snakk om verdier for 50.000 kroner, sier paret.

— Var du ikke på noe tidspunkt engstelig da du løp etter tyven?

— Nei, jeg var bare veldig sinna. Men jeg forstår at mange ikke våger å gjøre det samme, sier Hofseth.

Vurderer alarm

Selv om paret ikke kjente på stor frykt og tyven ble tatt, føler de det er ubehagelig å ha hatt uvedkommende i huset.

— Man føler jo til en viss grad at man blir fratatt trygghet. Vi vurderer nå å installere alarm. Det er jo trist at det skal være slik, sier de.

De ønsker å rette en takk til avisbudet som raskt oppfattet situasjon og dermed bidro til at saken ble oppklart. De er også fornøyd med politiets respons.

— Patruljen var på plass etter kun tre til fem minutter, sier Hofseth.

Politiet opplyste til Fædrelandsvennen onsdag morgen at innbruddstyven sitter trygt plassert i arresten ved Kristiansand politistasjon.

— Tyven ble overrasket av huseieren. Huseieren klarte å pågripe og holde ham inntil politiet kom, forteller operasjonsleder Nils Kristian Voreland ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Innbruddsmeldingen kom inn til politiet klokken 05.26.